Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Fysisk inaktivitet og fedme gir kroniske smerter
Del artikkelen med venner og kolleger

En undersøkelse gjort ved NTNU viser at fysisk inaktivitet og overvekt gir betydelig økt risiko for kroniske smerter i korsrygg og nakke/skuldre.

Førsteamanuensis Paul J. Mork ved Institutt for bevegelsesvitenskap ved NTNU ser på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, BMI og kroniske smerter i korsrygg og nakke/skuldre. Sammen med Tom Ivar Lund Nilsen fra NTNU og Andreas Holtermann seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark, har han vurdert data fra studien Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), og arbeidet er nå publisert i det anerkjente tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Av de vel 100 000 som ble undersøkt i HUNT 1 (1984 - 86), ble 16 952 kvinner og 15 465 menn plukket ut som en følge av at de i undersøkelsen opplyste at de ikke hadde noen smerter eller fysiske handicap. Disse ble igjen vurdert i 1995 - 97 (HUNT 2) der man så på forekomsten av kroniske smerter i bevegelsesapparatet.

- Siden det er så mange personer med i undersøkelsen har vi kunne laget solide analyser helt ned i undergrupper, og det er ingen tvil om at høy BMI og fysisk inaktivitet i fritiden gir en sterk økning i risikoen for utvikling av kroniske smerter, sier Holtermann i et intervju med Vitenskap.dk.

Klare sammenhenger

Av de vel 30 000 som ble plukket ut til å undersøkes i HUNT 2, var det 1824 kvinner og 1490 menn som hadde utviklet kroniske korsryggsmerter. Tilsvarende var det 3317 kvinner og 2567 menn som hadde utviklet kroniske smerter i nakke/skuldre.

Statistiske analyser viste at overvekt og fedme økte risikoen for kroniske smerter i korsrygg, nakke/skuldre med 10-20% både blant menn og kvinner. Hos de som i tillegg var fysisk inaktive økte risikoen med 30-50% sammenlignet med normalvektige og fysisk aktive menn og kvinner.

Hjelper med fysisk aktivitet

Videre analyser viste at fysisk aktivitet til en viss grad kan kompensere for den negative effekten av høy kroppsmasseindeks, dvs. overvektige menn og kvinner som trente en time eller mer per uke hadde en 10-30% reduksjon i risiko for kroniske smerter sammenlignet med de som både var inaktive og overvektige.

- Hvis du er overvektig og ønsker å unngå smerter i rygg, nakke og skuldre, så lønner det seg virkelig å ha regelmessig mosjon i fritiden. I undersøkelsen hjelper trening på 'moderat intensitet', det kan være å svømme eller jogge, men det er mer enn en tur ned til supermarked, forklarer Andreas Holtermann.

Se sammendrag for artikkelen "‘Physical Exercise, Body Mass Index, and Risk of Chronic Pain in the Low Back and Neck/Shoulders: Longitudinal Data From the Nord-Trøndelag Health Study’.
Artikkelen er offentliggjort i tidsskriftet ‘American Journal of Epidemiology, 2011.

[Les mer i intervju hos Vitenskap.dk]


Legg til kommentar

27. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?