Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Fedrene vil ha pappakvoten sin
Del artikkelen med venner og kolleger

Når fedrekvotene økes, har det blitt en tendens at fedrenes foreldrepengeperiode øker det påfølgende året. Pappaer vil ha fedrekvoten eller mer.

Første halvår i 2010 valgte så vidt 14 % av fedrene ti uker eller mer i foreldrepengeperiode. Et år senere har prosenten skutt i værs til 37 %.
 
Det ser også ut til at barnets mannlige alibi tilbringer mer tid med barnet. Fra og med 1.juli i år ble fedrekvoten endret fra ti til tolv uker. Da fedrekvoten øker, kan det stille seg slik at fedre oftere benytter seg av muligheten til å dele kvoten opp i flere perioder.
 
Far og mor minst 35 år
 
Far er som regel i alderen 35 år og eldre. Det viser NAVs statistikk som sier at rundt halvparten av fedrene første halvår 2011 er i den aldersgruppen. Ser man ni år tilbake til 2002, var andelen 41 %.
 
Antall kvinner i samme alder er også økende, sett bort fra siste år. I løpet av 1.halvår 2011 er andelen kvinner som blir mor i alderen 35 år og eldre cirka 30 %. For 2002 var tallet cirka 24 %.
 
Flere vil ha 100 %
 
Det er et økende antall kvinner med foreldrepenger som ønsker full uttelling i stedte for 80 % foreldrepenger og lenger stønadsperiode. Kvinner med dekningsgrad som tilsvarer 100 % lønn over det ganske land har økt fra cirka 24 % 1.halvår 2002 til 46 % ni år senere. Møre og Romsdal er fylket som har hatt sterkest økning på dette punktet i løpet av årene
 
Det er mest økonomisk lønnsomt med 100 % dekningsgrad i forhold til 80 % med stønad. Det har nok en sammenheng med at denne andelen kvinner har økt.
 
Samtidig har også perioden med foreldrepenger blitt forlenget flere ganger de siste årene, og er på 46 uker (fom 1. juli 2011 gjelder 47 uker) for de som velger 100 % dekningsgrad.
 

Legg til kommentar

26. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?