Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Meningsfylt arbeid får sykemeldte tilbake
Del artikkelen med venner og kolleger

Å arbeide med meningsfylt arbeid gjør at danske pleiere lettere vender tilbake til jobb etter endt sykemelding.

Sykemeldte pleiere i eldreomsorgen som opplever at arbeidet de gjør gir mening har større sjanse for å vende tilbake til arbeidet. Pleiere i samme yrke som ikke har like høy grad følelse av mening i arbeidet, har ikke like lett for å komme tilbake i arbeid.
 
En gruppe forskere fulgte 598 langvarig sykemeldte pleiere i eldreomsorgen over et års tid før de fant resultatene. De ble senere publisert i International Journal of Rehabilitation Research. Det skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø på sine nettsider.
 
Forskerne hadde ett mål med undersøkelsene, og det var å finne svar på dette:
”Finnes det en sammenheng mellom psykososiale arbeidsmiljøfaktorer – som for eksempel medarbeidernes opplevelse av mening i arbeidet – og deres sjanser for å vende tilbake til arbeidet etter langvarig sykefravær?”
 
Sykemeldt i åtte uker i strekk
 
Forskerne tok for seg et vidt spekter mennesker, og fulgte så en stor del av dem. Hele 9 947 medarbeidere i eldrepleien ble et år holdt under lupen i det nasjonale registeret for utbetaling av sykepenger, også kalt DREAM.
 
598 av medarbeiderne hadde perioder der de var sykemeldt i mer enn åtte uker i et strekk, og det er disse forskerne fulgte over et år. På den måten kunne de finne ut om det psykososiale aspektet ved meningsfylt arbeid hjalp dem med å komme tilbake i arbeid.
 
Tre sentrale resultater
 
Resultatene forskerne fant, var at:
- Sykemeldte medarbeidere som opplevde høy grad av mening i arbeidet da undersøkelsen startet, hadde en mye høyere sjanse for å vende tilbake til arbeidet – sammenliknet med medarbeidere som følte lavere grad av mening.
- Det var ingen spesiell sammenheng mellom medarbeidernes egne følelsemessige engasjement i virksomheten og graden av å komme tilbake i jobb
- Det var heller ingen sammenheng mellom medarbeidernes opplevelse av følelsesmessige krav, rollekonflikter, ledelseskvalitet eller innflytelse i arbeidet – og deres sjanse for tilbakevending.
 

Legg til kommentar

26. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?