Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Norge tiltrekker seg arbeidskraft fra EU
Del artikkelen med venner og kolleger

EU-arbeidskraft har fungert som en magnet på Norge, og er nå på sitt høyeste på de siste tre år.

En ny undersøkelse NAV EURES (europeisk arbeidsformidlingsnettverk) oppgir at 31 prosent av bedriftene i privat sektor har tatt til seg arbeidskraft fra EU-landene det siste året. Det tilsvarer med andre ord en av tre bedrifter.
 
– To av tre ledere tror at det er lettere for Norge enn for andre land i Europa å tiltrekke seg arbeidskraft fra EU fremover, sier EURES-Manager Almedina B. Jahre i NAV EURES.
 
Tallene for privat sektor har ikke vært så høye siden 2008. Samtidig har tallene for offentlig sektor falt fra 38 til 25 prosent det siste året.
 
Avhengige av arbeidskraften
 
Blant disse bedriftene, mener 34 prosent at de i stor grad er avhengige av arbeidskraften fra EU. 10 prosent mener det samme i svært stor grad.
 
- Polsk og svensk arbeidskraft dominerer i både privat og offentlig sektor. I privat sektor er polakker på topp med 39 prosent og svenskene på andreplass med 34 prosent. Litauen har for første gang knepet tredjeplassen foran Tyskland, sier Jahre.
 
Offentlig sektor ser flest arbeidere fra Sverige og Polen. Andelen polske øker, mens svenskene trekker seg ut av landet sammenliknet med fjoråret.
 
- De fleste EU-arbeiderne blir fast ansatt i bedriftene. Likevel ser vi for første gang en nedgang i bruk av fast ansettelse, mens midlertidig ansettelse øker. Bruk av vikarbyrå har falt siste år, fortsetter Jahre.
 
Blant bedriftene som alt har tatt i bruk EU-arbeidskraft, vil 32 prosent gjøre det igjen de neste 12 månedene. Også dette er høyest på tre år. Her er offentlig og privat sektor relativt samkjørte. I offentlig sektor mener nemlig 31 prosent det samme.
 
Rekord for restauranter
 
I forhold til bransjer, har aldri hotell- og restaurantbransjen benyttet seg av EU-arbeidskraft på samme måte før. Så mye som 67 prosent av bransjen bruker slik arbeidskraft. Industrien, bygg- og anlegg, som er andre typiske bransjer hvor EU-arbeidskraft er dyktige, setter rekorder.
 
45 prosent av industri- og 44 prosent av bygg- og anleggssektoren bruker EU-arbeidskraft.
 
I undersøkelsen oppgir også 76 prosent av bedriftslederne at det er lett å tiltrekke seg EU-arbeidskraft til sin bransje, mens 59 prosent av lederne i offentlig sektor sier det samme.
 

Legg til kommentar

20. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?