Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ryddet på kontoret i det siste?
Del artikkelen med venner og kolleger

Inneklimaet på kontoret ditt har mye å si for helsen din. En stor norsk undersøkelse viser at hvis kontoret ditt kun blir rengjort en gang per uke så er det 47 prosent større risiko for å oppleve stor grad av generelle plager. Til forskjell fra arbeidsplasser der det blir gjort rent to til fire ganger per uke. Dette er kanskje enda et godt argument for å ta vårrengjøringen på kontoret snart?

Størst i sitt slag

Undersøkelsen ble gjennomført av Statensarbeidsmiljøtilsyn (STAMI) og er den største noensinne i sitt slag. Hele 3563 ansatte ved forskjellige kontorbedrifter i Oslo er blitt spurt. Spørsmålene i undersøkelsen omhandlet blant annet arbeidstid ved datamaskinen, fysisk arbeidsmiljø, arbeidstid, allergi, spesielle symptomer og sykefravær.

Rydd kontoret!

Halvparten av bedriftene som deltok undersøkelsen ble bare rengjort en gang i uken og kun ved to av dem ble den gjennomført en storrengjøring av lokalene en gang i året.
-           Et ryddig kontor kan bidra til at rengjøringen blir bedre, mener overlege Knut Skyberg ved STAMI. Han har ledet arbeidet med undersøkelsen om inneklima.

-           Hvis det er ryddig og flater er glatte, kan man klare seg med én grundig rengjøring pr uke, mener Skyberg. Han understreker at teppegulv krever støvsuging to til fire ganger pr uke.
Han påpeker også at en grundig rengjøring som inkluderer vask av gardiner og stolputer, må gjennomføres av og til.
-           Stolputer kan være rene støvbomber. Vi har målt støvet som virvles opp når folk setter seg, forteller Skyberg.

Arbeid ved dataskjerm

Andre forhold på arbeidsplassen kan også føre til helseplager, viser STAMIs omfattende undersøkelse. Dårlige luftfiltre i sentrale luftbehandlingsanlegg gir en økning i risikoen for generelle plager. Hud- og slimhinneplager øker ved langvarig arbeid foran dataskjermen. Brukes datamaskinen i mer enn tre timer pr dag, øker risikoen for plager. Sitter arbeidstakerne mer enn fem timer foran maskinen pr dag øker risikoen for hodepine, trøtthet og konsentrasjonsproblemer med hele 60 prosent.
Risikoen for hudplager som for eksempel tørr hud, øker med 80 prosent og risikoen for slimhinneplager i nese og øyne fordobles. Passiv røyking og psykososial miljøbelastning fører også til en økt rapportering av plager.

Kontorpult VS. toalettsete
Trenger du enda flere argumenter for å gjøre rent på kontoret så har vi det. I en helt annen undersøkelse som amerikanske forskere ved universitetet i Arizona har gjennomført, viser det seg at det er tryggere å innta lunsjen med et toalettsete som spisebord enn en gjennomsnitts kontorpult(!). Har du fortsatt en fastmontert telefon på skrivebordet på kontoret? Den er ifølge undersøkelsen bakterienes absolutte favoritt. Faktisk kommer toalettsetet best ut blant de 12 overflatene som ble testet. Med til historien hører det med at denne undersøkelsen var betalt av et firma som selger desinfiserende servietter.

 

 

 

 

 

 


Legg til kommentar

28. september, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?