Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mange kjenner en trygdemisbruker
Del artikkelen med venner og kolleger

To av tre kjenner en trygdesvindler. Samtidig tar de unge lettere på trygdemisbruk enn eldre.

Og det til tross for at hele 97 prosent av befolkningen mener trygdesvindel bør nedkjempes, skriver NAV på sine hjemmesider.
 
Blant de under 30 år er det bare 75 prosent som mener trygdesvindel er meget alvorlig, mens tilsvarende tall for personer over 45 år er 89 prosent.
 
- Det er viktig at også de unge ser at man urettmessig forsyner seg av fellesskapets midler hvis man bevisst mottar penger man ikke har krav på, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad til NAV.
 
Han mener videre at det er urovekkende at de yngre ikke synes trygdesvindel er like alvorlig som resten av Norge synes.
 
Samlet sett mente 85 prosent at trygdemisbruk generelt er meget alvorlig. Bare 37 prosent av de spurte svarte det samme når det kom til å bli spurt konkret om misbruk av sykefravær med egenmelding.
 
- For oss som forvalter sykelønnsordningen er dette et tankekors. Det viser at IA-arbeidet (avtalen om Inkluderende Arbeid, journ anm.) er viktig, sier Lystad.
 
Som å stjele penger fra arbeidsgiver
 
Arbeidsministeren er klar på at folks holdninger må endres.
 
- Folks holdning synes å være at det er mindre alvorlig å snyte gjennom offentlige ordninger enn å ta fra private. En dag hjemme uten å være syk, er å ta 2.000 kroner fra arbeidsgiveren. De samme menneskene ville ikke finne på å ta 2.000 kroner ut av arbeidsgiverens lommebok. Men det er faktisk det samme, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til avisen Aftenposten.
 
Misbruket har i følge de spurte forskjellige grader av viktighet. Færre personer er negative til trygdemisbruket når det er snakk om svindel av eksempelvis dagpenger ved arbeidsledighet. Et annet av spørsmålene som stilles i undersøkelsen, er hvor alvorlig man synes det er å føre færre timer på meldekort enn man faktisk har arbeidet.
 
- Det kommer frem at de aller fleste mener trygdemisbruk er alvorlig, men det er ikke alle som knytter svindel til de konkrete stønadene og svindelhandlingene. Det bør de gjøre, sier Lystad.
 
Undersøkelsen ble gjort på internett i perioden november og desember 2011, men hele 1 365 intervjuer utført. Det var Opinion som gjennomførte befolkningsundersøkelsen om holdninger til trygdemisbruk for NAV.
 

Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?