Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Krav til slokkeøvelse for sertifikat i varme arbeider
Del artikkelen med venner og kolleger

Regelendringer fører til at flere arbeidsplasser og stillinger omfattes av sikkerhetsforskriftene, og krever dermed sertifikat i varme arbeider. For å få godkjent sertifikat må man i tillegg gjennomføre slokkeøvelse.

Tidligere var det kun krav om sertifikat ved arbeid som åpen ild, sveise-, skjære- og/eller slipeutstyr. Med den nye definisjonen på varme arbeider omfattes også arbeidstakere som bruker varmluft av forskriftene og skal ha sertifikat. Dette inkluderer yrker som taktekkere, enkelte rørleggere og elektrikere.

- Ved bruk av varme og åpen ild så er det alltid en risiko for antenning og brann. Ved å bli sertifisert for arbeid med varme arbeider, reduserer man denne risikoen. Samtidig får man praktisk opplæring i å slokke brann dersom det blir antenning/branntilløp slik at man vet hva man skal gjøre dersom uhellet er ute, forklarer Stig Irgens Myking, administrerende direktør i Utvikling.org Kompetanse AS.

Han har selv lang erfaring med sertifisering av ansatte i håndverksbransjen, der de ser en klar reduksjon i antall branntilløp og antall sertifiseringer.

Krav til slokkeøvelse

Fra 1. januar 2012 skal alle grunnkurs i varme arbeider også inkludere slokkeøvelse. Grunnkurset skal gå over totalt 7,5 timer. Disse timene skal inneholde minst 5 timer teoretisk undervisning, samt slokkeøvelse og eksamen. Dette gir grunnlag for sertifisering.

For mange er det vanskelig å sette av en bestemt dag til kurs, og Myking ønsker derfor å tilby den teoretiske delen gjennom e-læring. Dermed kan ansatte selv velge når de gjennomfører teorien.

- Vi legger opp til et opplegg med kombinert læring, det vi si en kombinasjon av e-læring og praktisk opplæring, på samme måte som vi har lagt opp våre 40-timers hms-kurs i de 8 årene vi har drevet. På den måten får deltakerne fleksibilitet i tidspunkt for gjennomføring av den teoretiske delen av kurset, samtidig som de får den praktiske delen av kurset gjennomført som slokkeøvelse i samarbeid med lokalt brannvesen, forteller Myking.

Etter 5 år skal man resertifiseres, noe som krever at man deltar på et 3-timers kurs som inneholder slokkeøvelse. For at man skal kunne ta dette enklere kurset må sertifikatet ikke ha gått ut med mer enn 6 måneder.

230 000 har sertifikat

Sikkerhetsforskriftene som krever sertifisering står i oppdragsgivers brannforsikringsavtale og i oppdragtakers ansvarsforsikringsavtale. Forskriftene er i stor grad like for alle forsikringsselskaper.

Over 230 000 har allerede et sertifikat i varme arbeider. Typiske arbeidsplasser som omfattes av sertifikatskravet er bilverksted, sveiseverksted, brannvesen, kobber- og blikkenslagere.


Legg til kommentar

09. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?