Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Rikinger er lurendreiere
Del artikkelen med venner og kolleger

Haugevis med penger i banken er synonymt med lavere moral, i følge nyere forskning.

Det har seg nemlig slik at rike mennesker oftere bryter loven og stjeler mer godteri fra barn og oftere lyver for å få økonomiske fordeler. Tror du det ikke? Da får du lese videre.
 
Amerikanske og kanadiske psykologer ved universitetene i henholdsvis Berkeley og Toronto har tatt for seg rike personer kontra andre mennesker, og forsket på dem.
 
50 dollar gjør rik mann
 
Det er kanskje godt grunnlag å bry seg om også lavere beløp hvis man vil bli rik. Satt i en situasjon hvor det ble spilt terningspill med mulighet for å vinne hele 50 dollar, klarte ikke de allerede velstående personene å dy seg.
 
– Selv om 50 dollar er et relativt lite beløp for dem, jukset de tre ganger så mye, konkluderer Berkley-psykologen Paul Piff til NTB, i følge e24.no. Piff var en av psykologene som jobbet med forskningen.

Det er også målt at personer med dyrere biler bryter trafikkreglene oftere enn andre. De bryr seg samtidig heller lite om fotgjengeren som skal over gata, sammenliknet med vanlige folk.

– Det viser i hvor ekstremt stor grad velstand og overklassestatus kan skape mønstre av egennytte og manglende etikk, melder Piff på e24.no.
 
Tok godteri fra ventende barn
 
I et annet forsøk personene i testen ble utsatt for, fikk de utdelt en krukke med sukkertøy. Om denne fikk de høre at den var til en gruppe barn i nærheten, men at de selv kunne smake. Her viste det seg at rikingene var grådigere enn andre, og spiste mer av krukken enn noen andre.
 
Piff har i tidligere forskning slått fast at velstående mennesker gir mindre til veldedighet enn fattige, men ble fortsatt fortumlet over hvor mye godteri de fikk seg til å stjele fra småbarn.
 
– Jeg ble svært forbauset. Folk fra overklassen tok gjennomsnittlig dobbelt så mye godteri som de andre, så det var ganske målbart, sier han.
 

Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?