Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Norge betaler for mye for sykefravær
Del artikkelen med venner og kolleger

OECD mener Norge betaler for mye for sykefravær og i førtidspensjon i forhold til at vi har lav arbeidsledighet og høy sysselsettingsrate.

Den økonomiske samarbeidsorganisasjonen OECD mener kostnadene ved sykefravær og tidligpensjon i Norge er dobbelt så høy i forhold til BNP, satt opp mot gjennomsnittet i OECD-landene.
 
Arbeidslivinorden.org skriver at da OECD presenterte sin Economic Survey av Norge, var det som om ”når læreren påpeker at klassens beste elev fikk karakteren fem i stedet for seks i noen få fag”.
 
Veldreven oljeformue
 
Paul O’Brien, økonomen som skrev kapittelet om arbeidsmarkedet i presentasjonen, mener det finnes områder som kun OECD kan forbedre. Han påpeker overfor Arbeidslivinorden.org at:
 
- Det er ingen hast med å gjennomføre endringer. Økonomien fungerer godt, arbeidsledigheten er lav og fordelingen av inntekt er mer egalitær enn i de fleste andre land.
 
"Norge vil fortsette å dra nytte av sin veldrevne oljeformue og sunne makroøkonomiske politikk. Det oppnår et nivå av velstand og sosial utjevning som fortsetter å være høy i internasjonal målestokk", heter det innledningsvis i rapporten.
 
Gjort lite med sysselsettingen
 
Da OECD oppsummerte hvordan Norge hadde fulgte organisasjonens råd fra tidligere rapporter, var det ikke like positivt. Lite har skjedd på arbeidslivsfeltet:
* OECD har oppfordret norske politikere til å ”øke fleksibiliteten i lønnsdannelsen", men resultatet har blitt det motsatte.
* Da organisasjonen påpekte at det norske sykelønnssystem måtte strammes inn, har OECD bare fått små tekniske endringer som resultat.
 
Økonom O'Brien sier at sammenlignet med andre land har nordmenn gjennomsnittlig høye lønninger, og levealderen er høy. I tillegg er generelle helseindikatorer høye.
 
- Folk lever generelt sunt og lykkelig i Norge, sier Paul O'Brien, som i tillegg til Norge også skriver rapporter om Italia, før han går inn på selve kjernen:
 
- En annen sammenligning som kan gjøres er at Norge bruker dobbelt så mye penger på sykefravær og tidligpensjon som gjennomsnittet av OECD-landene, mer enn noe annet land i gruppen, sier O’Brien overfor Arbeidslivinorden.org.
 

Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?