Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Følger bedre opp arbeidsløs ungdom
Del artikkelen med venner og kolleger

Den fylkeskommunale oppfølgingstjenesten (OT) hjelper flere og flere ungdommer i alderen 16-21 år, som står utenfor opplæring og arbeid.

Det er en gledelig nyhet med tanke på at OT aldri har klart å hjelpe så mange ungdommer i den gruppen, som nå.
 
- Nye tall fra fylkene viser at OT etablerer kontakt med langt flere ungdommer i målgruppen. Endringen er et resultat av regjeringens partnerskap for bedre gjennomføring i videregående opplæring, Ny GIV, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Kunnskapsdepartementets (KD) nettsider.
 
Programet Ny GIV som Halvorsen prater om, er et samarbeid mellom NAV, KD, Arbeidsdepartementet og fylkeskommunene. Tjenesten er satt i verk for å øke prosentvis gjennomføring av videregående opplæring blant ungdom, og dermed sikre dem tryggere framtid.
 
20 000 hos OT

De nye tallene Utdanningsdirektoratet kan skimte med nå, viser at 20 090 ungdommer er i oppfølgingstjenestens målgruppe. Tallene stammer fra fylkeskommunene selv per 1. februar i år, melder direktoratet selv.
 
De 20 090 er ungdom som er mellom 16 og 21 år gamle, og som ikke er i opplæring eller arbeid.
 
En hel femtedel av disse, kan ikke OT gjøre opp regnestykke for, de vet rett og slett ikke hvor de er. Det igjen er fortsatt en nedgang i antall «ukjente» for OT, som fra forrige innsamling av data i november 2011 har sunket med 2 871 «ukjente» ungdommer i aldersgruppen.
 
- Aldri har oppfølgingstjenesten hatt kontakt med flere ungdommer siden rapporteringen begynte juni 2006. Gjennom flere år slet tjenesten med å komme i kontakt med målgruppen og rapporterte årlig om at vel 8-10 000 ungdommer i målgruppen var ukjente for dem. Nå er antallet redusert til under 4000 ukjente, sier Halvorsen.

Fem prosent takker nei til oppfølging

En av tre ungdommer har kommet i aktivitet (opplæring, arbeid eller tiltak) etter at de ble overført til OT sist høst. Andelen ungdommer som kommer i aktivitet etter at de ble tilmeldt OT stiger med alderen. Andelen ungdommer som er under oppfølging og veiledning synker med ungdommens alder.
 
- Vi ser av tallene at stadig flere ungdommer får oppfølging og tiltak. Det er en økende bruk av NAVs tiltak, noe som kan være bra for de som trenger det, men tiltak i NAV er og skal være en nødløsning. Først og fremst bør disse ungdommene tilbys en mer praktisk videregående opplæring, gjerne i bedrift. Fylkeskommunene og de videregående skolene må bruke fleksibiliteten i fagopplæringen slik at langt flere kan tilbys en praktisk opplæringssituasjon som de klarer å stå i, sier kunnskapsminister Halvorsen.

Men det er også noen som faktisk takker nei til oppfølging. 5 prosent av ungdommene i OT takker nei, med store variasjoner mellom fylkeskommunene.

OT skriver selv på egne nettsider at: «Formålet med OT er å sørge for at all ungdommer i målgruppen får tilbud om opplæring, arbeid eller annen sysselsetting.»
 
f=http://bookmarksme.com >online book
x;>online bookx;> (15.3 2012)

Legg til kommentar

28. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?