Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vil bli lærere, ingeniører – og "bønder"
Del artikkelen med venner og kolleger

Norske studiesøkere har gjort sine valg og funnet ut hva de vil bli. Færrest vil juble over rettsvitenskap ved UiO.

Hele 115 764 personer har søkt om høyere utdanning i Norge for det kommende året. Blant dem ser man en tydelig økning i søknader rettet mot ingeniør-, lærer og landbruksutdanninger. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen gleder seg over at det i følge Samordna Opptak er hele 25 prosent flere søkere til ingeniørutdanningene enn i fjor.

- Dette er meget gledelig, ikke minst fordi arbeidslivet har så stort behov for teknologisk kompetanse framover. Det tyder på at regjeringens satsing på realfag og teknologi virker, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding på Kunnskapsdepartementets (KD) egne nettsider.

Det har også vært en økning av antall søkere på 6,6 prosent fra 2011 til 2012.

- Institusjonene har de senere årene gjort en kjempejobb med å opprette studieplasser på de mest etterspurte studiene og ta i mot flere søkere. Dimensjonering av studietilbudene blir en ennå større utfordring i år, og det er klart at regjeringen nå må se hvordan vi sammen med institusjonene kan bidra til økt studiekapasitet og bygg som har nok kapasitet, sier Halvorsen videre.

Lærerkampanjer har fungert

De siste tre årene har KD og samarbeidspartnere gjennomført omfattende kampanjer for å få flere interessert i læreryrket, noe som har gitt resultater. I løpet av kampanjeperioden (2008-12) har antall førstevalgssøkere til lærerutdanningene økt med godt over 50 prosent.
 
- Dette er et fantastisk resultat. Det viser at læreryrket nå er mer attraktivt blant ungdom enn på lenge, sier statsråden. Året ser 2 351 flere førstevalgssøkere til lærerutdanningen enn det var i 2008. Søkningen til lærerutdanningen som sådann har økt med cirka 7,5 prosent.
 
Tallene Samordna Opptak har sluppet, viser også en økt interesse for studier ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Over 12 prosent flere har søkt seg til landbruksutdanning på Ås i år i forhold til i fjor. 1 666 personer hadde UMB som sitt førstevalg.
 
– Dette er svært oppløftende tall. Bransjer og næringer kommer og går med utviklingen. Én verdikjede består – uansett – landbruk og matproduksjon. Vi trenger dyktige folk med kunnskap og kompetanse i hele verdikjeden, fra råvarene såes i jorda til maten havner på fat, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på Landbruks- og matdepartementets egne nettsider.
 
Vanskeligst i landet?
 
Rettsvitenskapstudiet ved Universitetet i Oslo er nemlig det studiet som flest ganger troner høyest på søkernes lister – men som flest ender opp skuffet med å ikke få studere. Dermed kan det kalles et av de vanskeligere studiene å komme inn på i landet.
 
Samordna Opptak offentliggjorde nylig tall for hvilke studier som er mest populære i år. Her topper rettsvitenskap som studie listen. Det skriver VGNett.
 
2 261 av disse hadde rettsvitenskap ved UiO som førstevalg, men studiet tar bare inn 220 studenter. Dermed blir 2 041 personer skuffet over å må ta til takke med andre- eller svakere valg.
 
Under det nevnte studiet, finner vi også siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole, hvor 440 plasser er tilgjengelige, men 2 301 personer søkte. 1 861 personer skuffet. På tredjeplass rettsvitenskap igjen, denne gang ved Universitetet i Bergen. UiB har 389 plasser, 1 660 søkte. Så står altså 1 271 personer igjen, skuffet over ikke å ha fått førstevalget.
 
x;>on

Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?