Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Flere arbeidsledige i april
Del artikkelen med venner og kolleger

200 flere personer ble arbeidsledige i april, noe som teller at arbeidsledigheten nå ligger på 2,6 prosent.

- Ledigheten økte svakt i april og enkelte norske industribedrifter merker nå mer til den svake økonomiske utviklingen i Europa, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad på NAVs egne hjemmesider.

Sesongjustert øker tallet til 500 personers økning i løpet av april. Hos NAV står nå 66 800 personer registrert som helt ledige ved enden av april, noe som faktisk er 5 200 færre enn ifjor.
 
Samtidig melder Statistisk Sentralbyrå (SSB) om at 2 543 000 personer er i arbeid, og flesteparten av dem holder enten til i akademiske yrker eller salg og service.
 
Færre ledige stillinger
 
NAV skriver at det ble utlyst 18 300 stillinger i løpet av den omtalte måneden. I forhold til samme tid for et år siden har tilgangen på ledige stillinger falt med 21 prosent. Estimater NAV har utført viser at nedgangen gjelder de fleste yrkesgruppene.
 
- Det ble lyst ut langt færre stillinger i april i år sammenlignet med i fjor. Selv om vi korrigerer for påsken, ser vi en nedgang i antall utlyste stillinger. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en mer langvarig trend, sier NAVs Lystad.

Det er først og fremst innen undervisning, meglere og konsulenter, samt innen reiseliv og transport at den negative trenden har blitt synlig.
 
Sammenliknet md i fjor har det altså vært en nedgang over hele linja. Nedgangen er fortsatt størst innen bygg og anlegg hvor det er 22 prosent færre ledige. Innen ingeniør og IKT-fag er det 13 prosent færre ledige. Størst økning var det innen barne- og ungdomsarbeid, en økning på 12 prosent.
 
Få bønder?
 
SSB har på sin side foretatt en ny Arbeidskraftundersøkelse (AKU), og funnet hvilke yrker nordmenn flest har.
 
Tross den gamle landslagssangen om «Bønda i fra nord» fra VM 1994, er det relativt sett få som er bønder i Norge i dag. 53 000 er bønder, fiskere eller liknende.
 
På den annen side er 642 000 nordmenn innenfor akademiske yrker, 557 000 jobber i salg- og serviceyrker, mens 418 000 har høyskoleyrker. De tre utgjør henholdsvis 25, 22 og 16 prosent, til sammen 63 prosent av arbeidsstyrken.
 

Legg til kommentar

07. februar, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?