Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Økning i sykefravær hos gravide
Del artikkelen med venner og kolleger

Forskerne aner ikke hva som har skjedd, men sykefraværet blant gravide kvinner har skutt i været.

En ny studie på gravide kvinner er utført ved Universitetet i Bergen i samarbeid med Statistisk Sentralbyrå (SSB). Fra 1995 til 2007 økte sykefraværet blant gravide kvinner fra 16 til 24 prosent. Etter fødselen blir sykefraværet normalt igjen. Studien heter passende nok «Sick leave before, during and after pregnancy».
 
- Vi synes det var overraskende at sykefraværet har økt blant de yngre gravide. Sosiologer bør se nærmere på dette, sier Kjetil Telle i SSB til Aftenposten.
 
Det forskerne undersøkte var hvorvidt stadig høyere gjennomsnittsalder for førstegangsfødende og økt sannsynlighet for tvillingfødsel kan forklare det økte sykefraværet. Men dette fant de ikke noe substans i.
 
- Statistikken viser at tallene stagnerer rundt 2003, så det er ikke sånn at sykefraværet er på full fart oppover, sier leder for Den Norske Jordmorforeningen, Marit Heiberg til E24.
 
Hun melder at grunnen ofte kan være at omgivelsene rundt den gravide, forteller at gravide skal bli sykemeldte.
 
Undersøkelsene har i alt tatt for seg sykefraværet til 175 000 yrkesaktive kvinner som fikk sitt første barn i perioden 1995-2008.
 
NAV-forklaring på ”NAV-idioti”
 
Når man blir gravid, trenger man legeattes. Samtidig som det florerer av legeattester til gravide kvinner, har en aldri så liten Facebook-farsott spredd seg, denne gang i form av ”idioti i NAV-systemet”, i følge lege Olav Haugen.
 
Han skrev en legeattest til sin pasient, som var gravid. I attesten kan han siteres på:
”For å tilfredsstille det komplette idioti i NAV-systemet stadfester eg at ho framleis er gravid med termin, ifølge ultralyd, som før”.
 
Etter at den havnet på Facebook av den gravide damens samboer, havnet den også i landets største medier: Dagbladet, TV2 og NRK.
 
NAV skriver forklaringen på hvorfor mannen måtte skrive ny legeattest til kvinnen på sine nettsider:
 
”Bakgrunnen for legens påstander om NAV, er at han hadde skrevet en bekreftelse 18. april på at pasienten hans var gravid, med termin 5. august. Hun trengte den for å dokumentere at hun hadde krav på ytelsen engangsstønad ved fødsel og adopsjon. Men regelverket er slik at for å få utbetalt denne ytelsen, må det legges fram dokumentasjon fra lege som er attestert etter 26. svangerskapsuke, hvilket i dette tilfellet vil si i månedsskiftet april/mai. Dermed måtte kvinnen få en ny bekreftelse.”
 
tylex;> (24.5 2012)

Legg til kommentar

27. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?