Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Forsøker å finne ny astmaløsning
Del artikkelen med venner og kolleger

Den danske utgaven av arbeidsmiljøinstituttet skal gå astmasykdommen nærmere i ettersyn. Nærmere tre millioner kroner er satt av til prosjektet.

På jakt etter gunstige bakterier mot astma og allergier har nå Det Nationale Forskningscenter for Arbeijdsmiljø (NFA)  i Danmark tatt fatt på et nytt, større prosjekt. 1,5 millioner danske kroner er satt av fra Højteknologifondet for at det nasjonale forskningssenterets Kenneth Klingenberg Barfod skal få arbeide med et nytt forskningsprosjekt.
 
I dagens vestlige verden stiger antallet mennesker som får konstatert astma og allergi, som i følge NFA grunner i livsstilsendringer og bedret hygiene. Menneskets immunforsvar utvikler seg mer hvis kroppen får kjenne på flere forskjellige mikroorganismer tidlig i livet.
 
Når flere og flere nå får astma og/eller allergi, kan det tyde på at immunforsvaret ikke har lært at pollen og støvmidler er harmløse, at det dermed har blitt ”feilprogrammert”.
 
Astma handler om mer enn helse
 
Tidligere har en doktorgradsavhandling av Jon Erik Finnvold ved Universitetet i Oslo avslørt at norske astmabarns helsetilbud avhenger av bosted og foreldrenes utdanning – ikke utelukkende astmabarnets helsetilstand.
 
Dette resulterer i systematiske geografiske variasjoner i erfaringer med og bruk av helsetilbud.
 
Forskeren som har gjennomført avhandlingen, fant ut at geografiske områder med mange privatpraktiserende spesialister innen barnesykdommer har klart flere stønadsmottagere enn andre områder.
 
Forsker Finnvold kom også fram til at foreldre med høyere utdanning var mer fornøyd enn andre. Disse foreldrene fikk oftere vite diagnosen tidlig i sykdomsforløpet, de blir oftere informert av lege om trygderetter og relativt få synes det tok lang tid å få støtte i form av midler.
 
Millionprosjekt
 
Forskningsprogrammet Klingenberg Barfod i Danmark skal i gang med, er et samarbeid mellom NFA, det danske Statens Seruminstitut og Danisco AS. Til sammen budsjetteres det med 2,9 millioner danske kroner.
 
Prosjektets formål er å jakte på gunstige bakterier mot astma og allergi.
 

Legg til kommentar

28. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?