Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


NAVs ledighetsmåling ned
Del artikkelen med venner og kolleger

Norsk arbeidsledighet har ikke vært lavere siden 2008, melder NAV. De er samtidig forsiktige med å si om nedgangen vil fortsette.

- Norge er i en særstilling. Til tross for svak økonomisk utvikling i Europa gikk ledigheten markant ned i august. Dette må ses i sammenheng med høye oljeinvesteringer, lav rente og høy sysselsetting. Det er likevel for tidlig å si om nedgangen vil fortsette, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad til NAVs egne nettsider.
 
I løpet av «årets siste sommermåned», august, ble det 1 400 færre arbeidsledige i Norge. I følge NAV er nå arbeidsledigheten på 2,6 prosent.
 
Ved etaten er nå så få som 68 400 registrert som helt arbeidsledige, fire prosent færre enn samme tid for et år siden.

Bra tid for meglere

Arbeidsledigheten har faktisk falt i samtlige arbeidsgrupperinger, utenom ingeniør- og IKT-bransjene. Den beste bransjen var industriarbeid og butikk- og salgsarbeid.

Barne- og ungdomsarbeid ser den høyeste arbeidsledigheten på hele 4,7 prosent, med reiseliv og transport haltende like bak på 3,8 prosent.
 
Lavest er ledigheten blant meglerer, konsulenter og i akademiske yrker. Her er arbeidsledigheten på smålige 1,1 prosent.

- Bedre enn ventet

Overfor E24 mener Steinar Juel i Nordea Markets at tallene viser at det fortsatt er solid vekst i den norske økonomien.

«Tallene er bedre enn forventet. Reduksjonen i arbeidsledige er på linje med anslagene til Norges Bank», skriver han til E24.

Flest ledige kvinner
 
Blant de arbeidsledige var det flest kvinner å finne i august-tallene. Av 12 300 som ble ledige i august var 6 400 kvinner. Den høyeste ledigheten i gruppen finner vi blant kvinner i alderen 25-29 år med 4,5 prosent.

– Kvinner og menn har ulikt utdanningsmønster. Flere menn tar fagbrev, mens flere kvinner tar høyere utdanning. Menn etablerer seg dermed tidligere på arbeidsmarkedet. Dette kan forklare forskjellen mellom menn og kvinner i samme aldersgruppe, sier direktør Lystad.

Justert for sesongvariasjoner har summen av helt arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere gått ned med 1 500 fra juli til august. Til sammen blant helt arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere er det nå 80 400 personer, en nedgang på tre prosent målt opp mot samme tid for et år siden.
 

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?