Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Med rett til ammefri med lønn
Del artikkelen med venner og kolleger

Både menn og damer med nyfødt i hus gleder seg. Spesielt setter menn pris på 12 uker fedrekvote, skriver NAV.

De fleste damer har i dag rett til ammefri med lønn, men trolig er ikke så mange som er klar over at det er fagforeningenes verk – skaffet gjennom tariff-forhandlinger, skriver LO.
 
Gerd Kristiansen, nestleder i LO, sier organisasjonen er fornøyd med det.
 
- LO er glad for at regjeringen sørger for at dette nå blir en rett for alle, slik vi har fastslått som et mål i vårt handlingsprogram, sier Kristiansen på organisasjonens nettsider.
 
Barne- og likestillingsdepartementet fikk i juni 2012 lovfestet rett til lønn fra arbeidsgiver under ammefri, støttet av LO.
 
– LO mener forslagets hovedtrekk, inntil en time betalt fri for ammende som jobber full eller tilnærmet full dag i barnets første leveår, er et godt minimumsforslag, fortsetter Kristiansen.
 
Samtidig må vi understreke at arbeidsmiljølovens bestemmelse om fri uten begrensninger skal videreføres, og at forslaget ikke skal gripe inn i framforhandlede ordninger som er bedre.
 
Menn tar 12 uker
 
Også menn jubler for barn og dertilhørende fedrekvote. For fedrekvoten på 12 uker for menn, nylig utvidet, begynner å vise igjen: mange ser sitt snitt til å ta ut full periode. Det skriver NAV.
 
For 1.juli 2011 ble kvoten endret kvoten seg, og økte fra ti til tolv uker. Og statistikker viser at menn liker det: hvert år kvoten har blitt økt, har fedrene oftere tatt ut full kvote.
 
I løpet av 1. halvår 2012 tok i overkant av 4 prosent av fedrene ut 12 uker (60 dager) fedrekvote, sett i forhold til totalt antall fedre med foreldrepenger. For 1.halvår var samme prosentmåling 0,3 prosent. NAV skriver også at gruppen fedre som tar ut foreldrepenger i 12 uker eller mer, er på drøyt 9 prosent.
 
7,5-timersgrensen som avgjør
 
LO på sin side støtter et forslag som tilsier at arbeidstakere må jobbe minst 7,5 timers dag for å få rett til en time ammefri med lønn.
 
- Men også kvinner som jobber noe kortere dager enn dette kan ha behov for ammefri, sier Gerd Kristiansen i LO.
 
Barne- og likestillingsdepartementet vil derfor også at kvinner som jobber mellom 7 og 7,5 timer skal få rett til en halv time lønnet ammefri.
 

Legg til kommentar

28. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?