Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nordmenn drømmer om egen bedrift
Del artikkelen med venner og kolleger

Nærmere hver tiende nordmann drømmer om å starte for seg selv. Halvparten av disse igjen, har konkrete planer om det. Alexander og T-Michael har gjort suksess som gründere.

For en halv million nordmenn er den største drømmen per nå å være sin egen sjef, skriver E24. Undersøkelsen Ipsos MMI har gjort for DNB viser at en kvart million alt har lagt konkrete planer.
 
- Dette lover godt. Timingen for å starte bedrift er bedre nå enn på lenge, sier småbedriftsøkonom i DNB, Ellen Dokk Holm, til E24.
 
En av ti opplyser at de har ”veldig konkrete planer om å starte egen bedrift”. Fire av ti sier planene er ”ganske konkrete”. Det vil i alt si at cirka halvparten av drømmerne sitter med relativt konkrete planer om oppstart.
 
Penger hovedessens
 
Første steg på veien for disse, er å skaffe penger. Det mener også mer enn halvparten av testens deltakere er viktigst. Dernest kommer kompetanse som et punkt to.
 
Generelt er det flest kvinner som har ideene til egen bedrift. Mennene sitter på mest pågangsmot og selvtillit. Mangelen på de to grunnelementene alle er enige i er det viktigste for en nystartet bedrift, penger og kompetanse, er felles for begge kjønn.
 
Professor Sjur Dagestad ved NTNU er ekspert på entreprenørskap og innovasjon. Han mener ovenfor E24 at tallet på antall nordmenn som ønsker å starte eget selskap er svært høyt, og ber folk om å være klar over at det langt ifra er noen selvfølge at man vil klare å holde hodet over vannet.
 
- Selv har jeg startet i alt ni selskaper, enten alene eller sammen med andre. I tillegg har jeg hatt dobbelt så mange forsøk på å starte bedrifter, hvor det ikke gikk så bra, sier Dagestad til E24.
 
E24 melder at egenkapitalkravet for nye selskaper 1. januar i år ble redusert fra 100.000 til 30.000 kroner. Det mener Dagestad virker forlokkende for at flere vil prøve seg.
 
Få overlever
 
For kun 30 prosent av foretakene som ble startet i 2005, er aktive i 2010, sier Statistisk sentralbyrå (SSB).
 
Først og fremst er det aksjeselskapene som klarte seg. 47 prosent av disse var i drift fem år etter oppstarten. Blant enkeltmannsforetakene var det bare 22 prosent som holdt hjulene i gang.
 
- Det er bra at mange dør ut. Vi skal ikke grine over det, for det er faktisk ikke plass til alle, mener Dagestad ovenfor E24.
 
Suksesshistoriene som gir vyer
 
Et Bergen-selskap gikk nylig av med prisen for et av verdens fremste entreprenørselskap innen kreative industrier, og gir nok flere av de 250 000 ivrige gründerspirene vann på vogna. For med kunder som Kronprins Fredrik av Danmark, er det nok mange som ser at også nordmenn kan klare seg godt.
 
Bergen-selskapet Norwegian Rain består av gründerne Alexander Helle og T-Michael, og ble altså nylig hedret under Creative Business Cup sitt Global Award Show i København.
 
I alt 19 land var samlet, men til tross for hard konkurranse klarte duoen fra Bergen å sikre seg tredjeplassen i kategorien kreative industrier. Premien de forlot showet med, var på hele 15 000 dollar.
 
- Dette er helt enormt. Etter to dager med pitching foran juryen var det fantastisk å kunne dra hjem en tredjeplass, sa kreativ leder og gründer Alexander Helle til E24.
 

Legg til kommentar

20. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?