Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sterk økning i uttak av full fedrekvote
Del artikkelen med venner og kolleger

I 2011 tok «bare» åtte prosent av fedrene ut full fedrekvote. For 2012 hadde det økt til at hele..

..28 prosent av fedrene gjorde det samme. Maksimal lengde på den såkalte fedrekvoten er på 12 uker.


For tigerstaden, hovedstaden Oslo, var tallet enda høyere. Her ligger det et godt stykke over landsgjennomsnittet, og troner øverst på 34 prosent – altså hver tredje pappa. For landet over var det også i alt 58 400 menn som mottok foreldrepenger i fjor, også det en økning (seks prosent). Det skriver NAV på sine hjemmesider.

Samtidig falt antallet kvinner som tok ut foreldrepenger med en prosent, til 88 600 kvinner.

- Denne reduksjonen kan ha sammenheng med nedgang i antall fødsler de siste par årene, sier kontorsjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet Anita Mølmesdal Sivertsen til NAV.

«Poppis» med 100 prosent av lønn

Blant de nye mammaene rundt i landet er det en trend i endring i valg av dekningsgrad. Flere valgte 100 prosent av lønn i foreldrepenger, i stedet for 80 prosent og lengre stønadsperiode. Det var faktisk over halvparten av kvinnene som ønsket full dekning i 2012.

- Økningen har sannsynligvis sammenheng med at dette i de fleste tilfeller er mest økonomisk lønnsomt. I tillegg er perioden med foreldrepenger blitt forlenget flere ganger de siste årene: den er nå på 47 uker for de som velger 100 prosent dekningsgrad, opplyser Sivertsen.

Flere med gradert uttak

Perioden foreldrene kan få foreldrepenger, kan gjennom kombinasjon av arbeid med stønad i gradert uttak, forlenges med tre år. For fjoråret økte også denne andelen, hvor cirka 23 prosent av fedrene tok ut gradert uttak, mens seks prosent av mødrene valgte samme løsning. Flest benyttet seg av gradert uttak i Agder-fylkene, mens færrest ønsket denne løsningen i de t vidt forskjellige fylkene Oslo og Finnmark.

[Les mer i artkkel hos NAV]


Legg til kommentar

04. desember, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?