Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Minimal økning i sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger

«Sykefraværet øker», melder NAV, men økningen er minimal, prosentmessig var økningen på 3,8 prosent. Det er det egenmeldte fraværet som øker mest.

Det egenmeldte sykefraværet økte med intet mindre enn 15,7 prosent, men altså ikke opp til mer enn 1,04 prosent for begge kjønn til sammen i fjerde kvartal 2012.

Samlet sett var sykefraværet for befolkningen 6,65 prosent, egenmeldt og legemeldt.

Blant mennene lå det samlede fraværet på 5,15, mens det hos kvinnene var litt høyere: 8,52 prosent. Da snakker vi altså igjen om samlet sykefravær, både egenmeldt og legemeldt.

- Sykefraværet har nå økt i to kvartaler på rad. Dette kan bety at den langvarige trenden med nedgang i sykefraværet har stoppet opp. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en ny periode med økning i sykefraværet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad på NAVs sider.

Det egenmeldte sykefraværet økte altså med 15,7 prosent, mens det legemeldte økte med 1,8 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor.

- At det var det egenmeldte og dermed det kortvarige fraværet som økte mest, må ses i sammenheng med at det var en økning av mage- og tarmsykdommer i fjerde kvartal, sier Lystad.

Rogaland fraværs-vinneren

Statistisk Sentralbyrå (SSB) skriver at sykefraværet fra fjerde kvartal 2011 til 2012 gikk opp blant alle næringer. Bortsett fra én: eiendomsdrift, teknisk tjenestedrift. Her fant byrået en nedgang på 0,7 prosent. Den sterkeste veksten i sykemeldinger kom i undervisning, samt bygge- og anleggsbransjen, med henholdsvis 6,9 og 9,4 prosents vekst.

Men om enkeltbransjer kom seg unna økning i sykefraværet, var det oppgang blant alle fylker i landet. Lavest oppgang var det i Rogaland, med 0,3 prosent. Her er også det samlede sykefraværet for fjerde kvartal lavest med 5,5 prosent.

Oppland og Østfold hadde sterkest vekst i fravær, med 8,5 og 7,2 prosent. I Troms lå nivået på sykefravær høyest totalt, med 8,2 prosent.

Korrigert for normale sesongvariasjoner gikk sykefraværet noe opp i tredje og fjerde kvartal for 2012, står det å lese hos LO. Dette kommer etter en solid nedgang de foregående seks kvartalene. Organisasjonen skriver selv at «det er for tidlig å si om dette innevarsler en ny oppgangstendens».

[Les mer i artikkel hos SSB]
[Les mer i artikkel hos NAV]
[Les mer i artikkel hos LO]


Legg til kommentar

25. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?