Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kamp om stuideplassene
Del artikkelen med venner og kolleger

Søkingen til høyere utdanning for neste skoleår har nådd sin frist, og enkelte studier peker seg ut til å bli ekstra vanskelige å komme inn på enn andre. Blant tallene kan man se at Samordna Opptak har opplevd økt søking til realfag og teknologi.

I begynnelsen av uken la Samordna Opptak (SO) nemlig frem årets søkertall. Flere enn noensinne har ytret ønske om å studere neste studieår. I år endte antallet på svimlende 117 200 personer som ønsker å tilegne seg kunnskap. Søkerne vil få svar i juli på hva de eventuelt kom inn på.

Antall søkere er i år 1 400 flere enn i fjor.

- Det er gledelig at den gode søkningen til høyere utdanning fortsetter, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

- Ikke minst er jeg fornøyd med at vi har stor økning på realfag og teknologiske fag, og også at  økningen til femårig lærerutdanning er størst av alle fag. Dette er områder der vi trenger flere med god kompetanse, sier minister Halvorsen videre.

I det store og hele er det teknologisk utdanning som leder an, sammen med realfag. For førstnevnte økte søkningen med 7,4 prosent i år. Siden 2005 har teknologisk utdanning økt med 68 prosent.

- Regjeringen har satset systematisk på realfag over flere år. Det er stort behov for ingeniører og andre med realfagskompetanse i samfunnet, og derfor veldig bra at så mange unge søker seg til det, sier Halvorsen.

Trenger lærerne

Det har også i år blitt gjennomført en rekrutteringskampanje for å få flere søkere til lærerutdanningen. Dette er femte året på rad at en slik kampanje gjennomføres. I denne femårige kampanjeperioden har søkningen til disse utdanningene økt med nesten 60 prosent.

I samme periode har vi også opplevd en økning til all høyere utdanning som sådann, på 27 prosent. Den største økningen i år kom – kanskje noe overraskende – til den femårige lærerutdanningen, som har en økning på 15 prosent fra i fjor.

- Vi trenger mange nye lærere i skolen, og det er viktig at antall søknader til lærerutdanningene totalt øker og gledelig at ekstra mange søker seg til den femårige lærerutdanningen, sier Halvorsen.

Mange vil få nei

I og med at det er rekordmange som søker i år, vil det også tilsi at en del nok kommer til å få nei på førstevalget sitt.

Bare ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har søknadsrunden endt med at det står hele 383 søkere om en tyve studieplasser innen økonomi og ledelse. Dag Jessen, dekan ved fakultet for samfunnsfag ved HiOA, sier dette til dinepenger.no:

- Det er ikke sånn at vi vil at flest mulig skal få nei. Vi må tilby plasser etter den kapasiteten vi har, forklarer Jenssen.

Når det er sagt er naturligvis dekanen fornøyd med antallet søkere til studiet.

- Studiet har vært ettertraktet i mange år. Det er en god pedagogisk kvalitet, samt så er det attraktivt for mange å søke en ettårig utdannelse, sier Jenssen.

[Les mer i artikkel hos dinepenger.no]
[Les mer i artikkel hos Kunnskapsdepartementet]


Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?