Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Traktoren unnlates kjøretøykontroll
Del artikkelen med venner og kolleger

Samferdselsmininster Marit Arnstad og regjeringen mener det ikke skal kreves å avholde periodisk kjøretøykontroll for tohjulinger, lette tilhengere og traktorer.

Det er i et brev til Europakommisjonen at regjeringen med Arnstad i front redegjør for hvorfor de mener disse kjøretøyene ikke trenger periodisk kontroll. Dette kom etter at kommisjonen selv 13. juli 2012 fremmet forslag om nye regler for periodisk kjøretøykontroll. Det skriver regjeringen.no selv på sin Europaportalen.

I de nye reglene kommisjonen la frem, ble det blant annet foreslått at traktorer som holder høyere toppfart enn 40 kilometer i timen, lettere tilhengere og tohjulinger må inn til denne typen kontroll.

I tillegg ønsket kommisjonen at biler må kontrolleres oftere enn de gjøres den dag i dag. Det er Arnstad som opp mot kommisjonen og Europaparlamentet nå har redegjort for Norges mening i saken.

Bør unntas kontrollene

Den norske ministeren skriver i sitt brev at Norge ikke støtter forslaget om å innføre periodisk kjøretøykontroll for tohjulinger, og mener sammenhengen mellom ulykker og tekniske feil bør undersøkes nærmere.

Sett i forhold til tohjulinger, tilsier undersøkelser gjennomført i Norge at ulykker hvor tekniske feil er avgjørende kun er et fåtall.

Med tanke på de to andre kategoriene, traktor og lette tilhengere, har ministeren også her sine vurderinger. Traktorer
som benyttes til jordbruk, landbruk, hagebruk, skogsarbeid og fiske bør kunne ekskluderes fra ordningen dersom nasjonale myndigheter ønsker det, mener Arnstad. Men disse traktorene får begrensninger i forhold til at de kun kan benyttes innenfor medlemslandets landegrenser.

Hva angår lette tilhengere mener Arnstad det finnes for få statistiske data til å støtte at disse også underlegges krav om periodisk kjøretøykontroll.

Startet endelig våronna

I tillegg melder regjeringen.no om en generelt sen påbegynnelse på våronna i Norge i år. Det har vært standard å begynne våronna allerede for en måneds tid siden, men i år har ikke det skjedd.

Først nå rett rundt starten på mai har bøndene tatt til, og det rapporteres om større aktivitet i Rogaland, Vestfold og på sørlandet. Både poteter, isbergsalat, hjertesalat, blomkål, løk og gulrot er alt sådd og plantet.

I følge rapporten har ikke traktorene fått jobbe fullt så mye lenger inn i landet ennå, men det vekker stor optimisme om årets sesong at været fremover er meldt skal være godt.

[Les mer i artikkel om kjøretøykontroller hos regjeringen.no]
[Les mer i artikkel om våronna hos regjeringen.no]


Legg til kommentar

05. desember, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?