Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Rød fluesopp kan erstatte Rohypnol
Del artikkelen med venner og kolleger

I den senere tid har antall beslag og tilfeller av doping blant ungdom økt drastisk. Det er særlig motedop som Rohypnol som er i fokus. Flere fagfolk og personer som selv har brukt Rohypnol oppfordrer nå til et forbud mot Rohypnol. Er dette å starte i feil ende? Vil de som misbruker dop bruke noe annet i stedet? Det er mange slike preparater i omløp: Librium, Stesolid, Valium, Vival – som alle tilhører gruppen benzodiazepiner, i likhet med Rohypnol. Dette er alle medikamenter med beroligende virkning, såkalt psykofarmaka. Som oftest blir denne typen medikamenter skrevet ut til personer med søvnproblemer.

 

Er forbud fornuftig?

Når det gjelder medikamenter, medisinske preparater eller andre stoffer som er lett tilgjengelig og farlig ved feil eller utilsiktet bruk – er det da riktig å forby det, eller er det å starte i feil ende? Uansett forbud vil det alltid måtte finnes et legalt tilbud av legemidler og preparater til de som trenger det. Dermed vil det alltid være stoffer tilgjengelig for de som misbruker dette.

NRK gjengir på sine nettsider i et intervju med adm. dir. Tom Pike i Roche Norge (legemiddelfirmaet som lager Rohypnol) at et forbud mot Rohypnol vil være som å forby all bilkjøring for å komme fartssyndere til livs.

 

Vi har pratet med Ragnhild Bruun, som nettopp sto frem på NRK og fortalte om sine opplevelser med bl.a. Rohypnol.

Hva er det med Rohypnol som gjør at du vil forby dette legemiddelet og ikke andre, som f.eks. Valium som du også har brukt?

 - ”Rohypnol er et spesielt preparat med en paradoksal effekt. Tar du f.eks. 2 tabletter sovner du, men tar du 10 så blir du hyperaktiv. Andre preparater sløver deg bare. Jeg tror mange kriminelle handlinger utføres i Rohypnol-rus”.

 

- ”Rohypnol er det dopet som er lettest tilgjengelig i alle miljøer, ikke bare tunge rus-miljøer. Jeg har selv venner som har fått skrevet ut Rohypnol bare ved å gå til legen og klage på at de ikke får sove, eller er plaget av angst. De har kun fått resept på Rohypnol, i stedet for å fått tilbud om å prate med f.eks. en psykolog.”

 

Ragnhild forteller også at Rohypnol blir brukt av jenter ned i 14-15-års alder sammen med én øl, og blir da veldig fulle.

 

”Det burde være et krav til oppfølging av pasienter som får foreskrevet preparater som Rohypnol eller ”lykkepillen””, avslutter Ragnhild med.

 

Rød fluesopp som erstatning?

Aftenposten skriver i dag at Rød fluesopp i fremtiden kan gi oss stoffet THIP som vil gi smertestillende og søvndyssende effekt, men uten noen form for rus og vanedannelse slik medikamenter som Rohypnol gir. Middelet vil få navnet Gaboxadol, og selv om det har vært jobbet med dette i 10 år, vil det antagelig ta ytterligere 5 år før middelet er tilgjengelig. Middelet vil i denne siste fasen prøves ut på en større gruppe mennesker.

 

Relaterte linker:

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=6853977

http://www.nrk.no/nyheter/innenriks/2046177.html

http://www.aftenposten.no/forbruker/helse/article.jhtml?articleID=379713

http://www.rusdir.no/fakta_om/narkotika/stoffene/legemid.htm


Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?