Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tar ferie ved sykdom
Del artikkelen med venner og kolleger

100 000 vis av svensker tar seg fri når det er syke og borte fra jobben. Hver fjerde svenske med presset økonomi har flere ganger tatt ut ferie isteden for å sykemelde seg. Årsaken til at svenske arbeidstakere foretrekker ferie fremfor sykemelding er det svenske systemet med karensdager og kun 80 prosent av lønnen utbetalt ved sykdom. – En klar helserisiko, sier professor Gunnar Aronsson i det svenske Arbetslivinstitutet.

- Klassespørsmål
Det svenske Arbetslivinstitutet presenterte nylig en undersøkelse som viste at feriedagene ikke holder for svensker i en presset jobbsituasjon. Hele 15 prosent av svenskene sier de ikke rekker å hvile ut i løpet av ferien. Undersøkelsen viser at mange av feriedagene blir brukt til å dekke opp for karensdagen i forbindelse med sykefravær. Dette for å hindre tap av lønn.
14 prosent av alle svensker med heltidsjobb har minst to ganger det siste året tatt ut ferie eller noen form for avspasering isteden for å sykemelde seg. Blant personer som hver måned sliter med å få endene til å møtes er tallet hele 25 prosent.
-           Slik har det vært ganske lenge, også ferie er et klassespørsmål. Det er ofte de med tunge jobber kombinert med lave lønninger, som har de største problemene. Det gjelder for deler av de ansatte innenfor helseomsorg og det gjelder også i stor grad i industrien. Det tyngste jobbene er dårligst betalt, sier den svenske sosialministeren Lars Engquist.

Vanligst blant lavlønte
Det svenske Arbetslivsinstitutet har ved hjelp av Sveriges svar på Statistisk sentralbyrå, SCB, intervjuet 2500 personer som har brukt feriedager for å unngå karensdager i forbindelse med sykefravær. De som ikke har råd til å tape inntekt i forbindelse med sykdom får færre feriedager igjen til en ordentlig ferie, og dermed mindre tid å hvile seg på. Rapporten angir at dette er tilfellet for omkring 400 000 svensker.
-            Forskning viser at gjenhenting og ladning av batteriene i forbindelse med ferie har stor betydning for helsen, sier professor Aronssen.
Han mener at undersøkelsesresultatet også tyder på at det totalet sykefraværet  i Sverige er betydelig høyere enn hva tidligere rapporter har vist. I følge professor Aronssen har karensdagen relativt liten effekt på det totale antall sykefraværsdager.

Karensdag
Spørsmålet om karensdager er i Sverige en varm politisk potet og sosialminister Lars Engquist var forsiktig da han nylig uttalte seg om karensdagen til Gøteborgsposten;
-           Det er mange som mener at karensdagen spiller en rolle for å holde tilbake antall sykemeldinger. Det kan ikke jeg bedømme, med det er jo vanlig i arbeidslivet nå at stressnivået likevel er så høyt at den vanlige ferien man har allikevel ikke strekker til. Dessuten er det nok mange som i et presset jobbmarked er forsiktige med å være borte fra jobben i det hele tatt og isteden tar ut ferie. Dette er i første rekke et arbeidsmiljøproblem, sier Engquist.  


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?