Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Strengere arbeidsinnvandring
Del artikkelen med venner og kolleger

Når EU blir utvidet med ti nye medlemsland i mai neste år, vil LO vurdere å be om restriksjoner på arbeidsinnvandring.  I et stramt arbeidsmarked vil LO spesielt kreve overgangsordninger for å begrense antall jobbsøkere fra Polen når landet blir EU-medlem.

-            Ideologisk er vi for fri bevegelse av personer, så for skams skyld kan vi ikke behandle polakker annerledes enn hvordan vi behandler spanske eller portugisiske arbeidere, sier LO-sekretær Ellen Stensrud til Dagens Næringslivs nettutgave.

LO har tidligere gått hardt i mot alle forslag om økt arbeidsinnvandring.  Den økende arbeidsledigheten har ført til at LO mener at man bør prioritere arbeidsplasser til de som allerede er søkende.

Medlemmer i LO frykter at flere vil reise til Norge for å få seg jobb når EU utvides.  Billigere arbeidskraft kan da komme til å utkonkurrere norsk arbeidskraft.
-            Virkeligheten er at våre medlemmer allerede i dag, altså uten at arbeidsmarkedet innenfor EØS er utvidet, har problemer, fordi en del av våre bedrifter blir utkonkurrert av andre bedrifter som faktisk baserer seg på utnyttelse av billig arbeidskraft, sier Stensrud til NRK.

Selv om LO er ideologisk i mot restriksjoner mot fri flyt arbeidstakere, mener Stensrud at det likevel er grunnlag for å vurdere slike tiltak.  Når Polen blir en del av EU, vil landet også automatisk omfattes av EØS-avtalen.

Andre EU-land, som Tyskland og Østerrike har allerede krevd overgangsordninger for å holde de nye medlemmene fra Øst-Europa utenfor enkelte bransjer.

Advarer mot sosial dumping
Ellen Stensrud advarer sterkt mot regjeringens forslag om å gi innvandrere varig oppholdstillatelse i landet etter tre år med arbeid.  Faren er stor for at disse vil gå langt for å beholde jobben i tre år, og dermed blir risikoen stor for at arbeidgiveren kan utnytte arbeidstakeren.
Statsekretær i kommunal- og regionsdepartementet, Kristin Ørmen Johansen understreker at man ikke ønsker den slags press i arbeidslivet;
-            Utenlandske arbeidstakere skal ikke tjene mindre her i landet enn hva som er vanlig for yrket, sa Ørmen Johansen.

Arbeidsforholdene for mange av dagens arbeidsinnvandrere er langt under standard for norske arbeidsplasser.  Den polske ambassaden har koblet inn Arbeidstilsynet og advokat for å få en endring på norske arbeidsgiveres holdning overfor importert arbeidskraft.  Mange arbeidstakere har erfart løftebrudd, dårlige boforhold og svart arbeid.

 

[Besøk LO sine hjemmesider]
[Les artikkel i Aftenposten]
[Les artikkel i Dagbladet]

oks.com >books
x;> (31.7 2003)

Legg til kommentar

15. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?