Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Høyt sykefravær i storbykommunene
Del artikkelen med venner og kolleger

I dag er drøyt 10,5 prosent av de ansatte i Oslo kommune borte fra jobben, men ikke bare Oslo kommune har høyt sykefravær. I Trondheim er hele 11 prosent av arbeidstagerne er borte til enhver tid. Dette er skyhøyt over hva som er normalt i arbeidslivet ellers. Til sammenligning er det totale sykefraværet for private, kommunale og statlige arbeidsplasser i hovedstaden på 6,4 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå for fjerde kvartal i fjor.

Høyere i Trondheim

Bare i dag  er drøyt 3300 ansatte i Oslo kommune hjemme fra jobben. I første kvartal i år lå fraværet på hele 10,5 prosent. Dessverre er ikke hovedstaden den eneste byen som sliter. I Trondheim har de det til og med verre, med et fravær på 11 prosent. Der er det belastningsskader i omsorgsyrkene som slår sterkeste ut på statistikken.

-           Det er altfor høyt, selv om vi vet at andre kommuner også sliter, sier kommunaldirektør for organisasjon, Ingrid Finboe Svendsen til Aftenposten.

Trondheim kommune har kartlagt arbeidsmiljøet i 50 av sine virksomheter. Foreløpig har de kommet til en forsiktig konklusjon:

-           Det virker som om fraværet er lavere der hvor ansatte føler at de har innflytelse på og ser en mening med egen jobb, sier Finboe Svendsen.
Hun påpeker at det er belastningsskader i omsorgsyrkene som slår sterkest ut på statistikken. En stor del av fraværet er langtidssykmeldinger.

Bedre i vest

Stavanger kommune har betydelig lavere sykefravær enn Oslo. De rundt 7000 ansatte hadde i første kvartal et fravær på 8,2 prosent.

-           Jeg tror forklaringen ligger i vår systematiske oppfølging. Den som er borte, blir kontaktet straks. Vi kartlegger fraværet og ser om det er relatert til arbeidsliv eller fritid. Samtidig har vi et treningsprogram for 40 ansatte som er langtidssykmeldte med slitasjeskader, sier Eigil Harstad, helse-, miljø- og sikkerhetssjef i Stavanger kommune.

Han ramser opp en rekke andre tiltak, men understreker at Stavanger ikke er fornøyd med et fravær på 8,2 prosent, som er en oppgang fra 7,5 prosent i fjor.

-           Vi ønsker oss et ”ryggombud” ved arbeidsplasser med tunge løft. Vi tar de eldre ansatte bort fra tyngre oppgaver og bruker dem i opplæringen av de yngre, sier Harstad.

Stavanger kommune har som mål at sykefraværet skal ned på seks prosent i løpet av neste år. Eigil Harstad frykter at det kan være for optimistisk. Et annet mål er at fraværet på de mest utsatte arbeidsplassene skal ned en prosent på to år.

I Bergen var sykefraværet for byens 16 000 kommunalansatte på 9,8 prosent siste halvår i fjor. Det var en nedgang fra første halvår på 0,6 prosent. Men de siste årene har tallene gått alt annet enn nedover.
-           Vi har ikke vært flinke nok til å stoppe veksten, men nå skal vi ta tak i dette, sier finansbyråd Trond Tystad til Aftenposten.

Kilde: Aftenposten

e.com >online book
(22.8 2003)

Legg til kommentar

17. august, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?