Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


LOs sommerpatrulje
Del artikkelen med venner og kolleger

LOs sommerpatrulje

Sommeren gir mange unge deres første møte med arbeidslivet.  LOs sommerpatrulje gir råd og veiledning til ungdom om rettighetene deres som arbeidstaker, og oppfordrer alle ferievikarer til å skaffe seg en arbeidskontrakt.

-            Ungdom blir ofte utnyttet i sitt første møte med arbeidslivet. Mange arbeidsgivere spekulerer i at ungdommen ikke kjenner sine rettigheter. Ofte blir ungdom satt arbeid som er til skade for deres helse, utvikling eller skolegang. Gjengangerne er at det ikke foreligger en skriftlig arbeidskontrakt eller at de ikke får lønn under opplæring, sier ungdomsrådgiver i LO Robert Hansen til absentia.no.

Arbeidskontrakt
Alle har krav på å få en skriftlig arbeidskontrakt. Arbeidskontrakten beskytter både deg og arbeidsgiveren mot misforståelser om hvilke rettigheter og plikter du har. I kontrakten blir arbeidstakeren og arbeidsgiveren også enige om hvor mye man skal jobbe og hva slags oppgaver jobben består av.  Det er viktig at det fremgår av kontrakten hvem som er arbeidsgiver.

-           Det første man må gjøre når man får seg jobb er å skrive en arbeidskontrakt. Arbeidskontrakten skal innholde informasjon om hvem som er arbeidsgiver og hvem som er arbeidstaker, hva man skal ha i lønn, daglig og ukentlig arbeidstid, ferie og feriepenger og hva man skal jobbe med eller som, forklarer Hansen.

Arbeidsmiljøloven slår fast at alle skal ha skriftlig arbeidskontrakt og  paragraf 55 B og C sier hva den minimum skal innholde.

LOs sommerpatrulje svarer på spørsmål og tar i mot henvendelser og tips på sommerpatruljens servicetelefon 8 100 1999 og e-post sommerpatruljen@lo.no.  Telefonen er operativ i perioden 7. juni til 6. august.

Telefonen er opprettet for:
· All ungdom som har spørsmål i forbindelse med sommer/ekstrajobben
· All ungdom som ønsker medlemskap
· Alle arbeidsgivere som vil vite noe om avlønning av unge sommervikarer
· Alle mediehenvendelser som gjelder sommerpatruljen
· Alle tips til sommerpatruljen

Hansen oppfordrer også alle til å betale skatt.  Det gir mange fordeler i form av feiepenger, dagpenger og sykepenger.
-           Man skal levere til arbeidsgiver enten frikort eller skattekort. Hvis arbeidsgiver ikke vil ha dette er det ofte et tegn på at det foregår svart arbeid, påpeker Hansen.

-           Husk også å ta vare på lønnsslippen. Arbeidsmiljøloven § 55 nr 5 slår fast at det skal til hver lønnsutbetaling foreligge en avregningsoppgave. Det er det vi ofte kaller en lønnsslipp. Den skal innholde informasjon om hva man har fått i lønn, hva man har betalt i skatt og feriepenge grunnlaget. Lønnsslippen er det eneste beviset på at man har betalt skatt, så den bør man ta vare på, understreker Hansen overfor absentia.no.

Lønn under opplæring
Som arbeidstaker har man krav på lønn under opplæring.  Få ungdom er klar over dette, og mange arbeidsgivere vet å utnytte dette.
-          
Du skal også ha lønn under opplæring. Mange arbeidsgivere gir ikke ungdom som er under opplæring lønn. Dette er feil. Arbeidsgiver har plikt til å lære opp alle sine ansatte slik at de skal kunne gjøre den jobben de er satt til best mulig, og skal betale lønn til den som er under opplæring, sier Robert Hansen.

(8.6 2004)


Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?