Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidsmiljø på nett
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsmiljø og sykefravær er tett knyttet sammen, og fornøyde og friske ansatte skaper en god bedrift.  En god måte å få oversikt over arbeidsmiljøet på din arbeidsplass er TCO Arbeidsplassmåleren, som gir deg arbeidsmiljøet rett på nett.

Med mål om å inkludere eldre arbeidstakere og mennesker med nedsatt funksjonsevne, samt senke sykefraværet er inkluderende arbeidsliv et viktig felles grep for et bedre arbeidsliv.  Men, det er hver enkelt bedrift sitt arbeid for IA som vil være avgjørende for hele IA-prosjektet.  For å kunne gjøre noe med arbeidsmiljøet i en bedrift, må man først kjenne situasjonen slik den er i dag.

TCO Arbeidsplassmåleren kartlegger fysisk, psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø, i tillegg til systematisk HMS arbeid.  I Sverige har dette verktøyet vært i bruk siden 2002, og erfaringene derfra viser at mange synes verktøyet er lett å ta i bruk, noe som fører til svært høy deltakelse i undersøkelsene.

-           Ved å benytte et slikt verktøy, signaliserer bedriften til både eksisterende og fremtidige ansatte at det satses på godt arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøutvikling senker sykefraværet, øker trivselen, tiltrekker nye gode medarbeidere – alt øker lønnsomheten. Hva koster mistrivsel? Hva gir engasjert og innsatsvillig tilstedeværelse, spør Urd Nesset i Bærekraftig Arbeidsmiljø, som har ansvaret for TCO Arbeidsplassmåleren i Norge.

Rød – gul – grønn
Systemet gir tilbakemeldinger med fargesonene rød, gul og grønn, som er satt opp i henhold til norske lover og forskrifter.  Dette betyr at en arbeidsplass som kommer ut med grønt, fortjener kvalitetsstempelet ”Utmerket arbeidsplass” og ligger over lovkravene.  Resultat på gult tilfredsstiller lovkrav, mens røde resultat indikerer at lovkrav på flere områder ikke er dekket.

Totalt tilbys det 21 forskjellige temaer innenfor fysisk, psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø, i tillegg til systematisk HMS arbeid.  For en bedrift er det dermed enkelt å skreddersy sin undersøkelse ved å velge hvilke temaer man har behov for, i tillegg til at man kan spesialtilpasse spørsmålene til hver enkelt bedrift.

Rett på nett
Internett gir mange fordeler for en arbeidsmiljøundersøkelse.  Ved å være tilgjengelig for alle, er man ikke avhengig av et geografisk samlingspunkt for at alle i bedriften skal kunne gjennomføre undersøkelsen.  Samtidig får man større fleksibilitet i forhold til når hver enkelt ønsker å svare på spørsmålene. 
-           Alle ser sine egne resultater med en gang de har svart ferdig på et tema. Dette skaper dialoger, forventninger og eierskap. Kommentarfelt på alle spørsmål gir påvirknings-mulighet på resultatet. Teknologi støtter også rask tilbakemelding til gruppen eller avdelingen, som kan drøfte resultatet når det er ferskt. Informasjonselementer i verktøyet gir kunnskap innen temaet. Engasjerte medarbeidere støtter endringsprosesser, understreker Nesset.

Bedriften gjennomfører selv undersøkelsen, og resultatene er bedriftens eiendom.&nbs


Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?