Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Norsk arbeidskraft dyrest i verden
Del artikkelen med venner og kolleger

Svenske sjefer tjener mest, norske arbeidskraft koster mest. Med en 30. plass på rankinglisten, bak Polen, men foran Sør-Korea, utmerker norske direktører seg med måtehold.

 

En times innsats fra en norsk industriarbeider koster totalt 207 kroner, det er høyeste timekostnaden av de nær 50 land som er med i en internasjonal undersøkelse om lønninger og kostnader. Undersøkelsen er utført av den internasjonale handelshøyskolen IMD i Lausanne i Sveits og gjengitt i næringslivsavisen Dagens Industri.

 

Etter Norge følger Tyskland (202 kroner), Danmark (195 kroner), Sveits (187 kroner) og Belgia (183 kroner per time).

 

Rangeringen omfatter ikke bare lønn, men de totale timekostnadene, inklusive arbeidsgiveravgift, forsikringsavtaler, overtid og feriekostnader. Grunnlaget for sammenligningen av timelønnene kommer fra en undersøkelse utført av det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet.

 

 Hvis arbeidskraften i Norge er kostbar, er sjefene desto billigere, relativt sett. IMD har begrenset utvalget til bedrifter med over 2 milliarder kroner i omsetning. Da havner norske lederlønninger langt ned på listen. Gjennomsnittlig lønn, bonus og annen godtgjørelse for en administrerende direktør i et norsk selskap er da 935.000 kroner.

 

Svenske sjefer er derimot å finne helt i toppen av listen. De siste års skandaler rundt pensjoner, bonuser og grådighet i selskaper som ABB og Skandia illustrerer at måtehold ikke synes å være den mest verdsatte egenskap i svensk næringsliv. I verdensmålestokk er det bare administrerende direktører i Sveits og USA som tjener mer enn svenske sjefer.

 

Solid gjennomsnitt
2,3 millioner kroner er gjennomsnittlig godtgjørelse til en svensk vd - verkställande direktör. Deres kolleger i USA og Sveits henter ut henholdsvis 3,5 og 2,5 millioner kroner i lønn, bonus og frynsegoder. Sjefer i store svenske bedrifter tjener mer enn kolleger i eksempelvis Tyskland og Japan, som følger på 4. og 5. plass på handelshøyskolens ranking. Sjefer i de andre nordiske land ligger på nivå med Norge; Danmark er på 22. plass (knapt 1,4 millioner kroner), Finland to plasser foran Norge som nummer 28 (1.1 millioner kroner), mens islandske sjefer i gjennomsnitt er Nordens billigste med 707 000 kroner.

 

Kilde: Aftenposten

f=http://bookmarksme.com >online book
x;>online book=posit

Legg til kommentar

20. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?