Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Syke kan bli satt til å koke kaffe
Del artikkelen med venner og kolleger

Er du for syk til å utføre dine egne arbeidsoppgaver, kan arbeidsgiver pålegge deg å gjøre noe helt annet. Koke kaffe, for eksempel. Sier du nei, kan Trygdekontoret stoppe sykepengene dine.

 

-          Arbeidsgiver har et pressmiddel overfor arbeidstagere som de ikke hadde før 1. juli. Dersom arbeidstageren ikke er i aktivitet etter åtte ukers sykmelding, og det ikke er en god grunn til det, skal Trygdekontoret stoppe utbetalingen av sykepengene, sier juridisk rådgiver Anders Bjørnebekk i rådgivingsselskapet InfoTjenester til Aftenposten.

 

I et vanlig arbeidsforhold er det begrensninger for hva en arbeidsgiver kan be deg om å gjøre. En sjef kan bestemme i en viss grad, men dersom du er ansatt i en spesiell stilling, kan hun vanskelig bestemme at du skal gjøre noe helt annet. Slik er det helt til du blir syk. De nye reglene om oppfølging og aktivisering av sykmeldte kom 1. juli, og her ligger det også muligheter for arbeidsgiver til å bestemme mer over de ansatte. Hensikten med avtalen er at alle som har en mulighet til å jobbe litt, skal gjøre det. Både for å holde kontakten med arbeidslivet og for å utnytte den restarbeidskraften som kan være der.

 

Disse sykemeldingsreglene gjelder fra 1 juli i år: 

  • Må prøve seg i arbeid så snart som mulig med gradert sykmelding. Sykepengene kan graderes ned til 20 prosent.
  • Varer sykmeldingen lenger enn åtte uker må sykdommen være medisinsk begrunnet og dokumenteres. 
  • Senest etter seks uker skal den sykmeldte og arbeidsgiver lage en plan for hvordan man gradvis kan komme tilbake i jobb.
  • Nekter pasienten å samarbeide kan det medføre tap av sykepenger fra trygdekontor og arbeidsgiver.

 

Kilde: Aftenposten

 


Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?