Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Influensaen på vei
Del artikkelen med venner og kolleger

De første tilfellene av den årlige influensaen er registrert, og flere nordmenn må bare belage seg på å bli sengeliggende i ukene som kommer.

          Vi kan vel slå fast at influensaen er i rute, sier forsker Olav Hungnes ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Dagsavisen.

Folkehelseinstituttet har i de siste ukene registrert de første tilfellene av influensa her i landet.

          Vi forventer ikke noen stor aktivitet nå, men dette bygger seg opp i løpet av de kommende ukene. Når toppen kommer, vet vi ikke. Den kan komme rundt nyttår, men den kan også komme så sent som i mars, sier Hungnes. Han legger til at man heller ikke vet hvor omfattende utbruddet kommer til å bli denne gangen. Det er heller ikke for sent å vaksinere seg, for dem som ønsker det.

         Vi vet at full effekt av vaksinen ikke inntreffer før etter noen uker. Men allerede etter en uke har vaksinen en viss effekt, sier Hungnes.

Nytte av vaksine
Nasjonalt folkehelseinstitutt sier vanligvis ikke at det noen gang er for sent å vaksinere seg. Selv midt oppi influensaens verste herjinger vil det være noen som ennå ikke er smittet og som kan ha nytte av vaksinen.

          Men det begynner å bli på høy tid, de som har tenkt å vaksinere seg, bør jo gjøre det raskest mulig, understreker han.

Selv om man ennå ikke kjenner så godt detaljene ved de virusene som kommer i år, kan man likevel regne med at selve sykdommen vil arte seg som vanlig. En typisk influensa kjennetegnes ved såkalt brått innsettende sykdom.

         Feberen stiger raskt, og hele kroppen verker. Hodepine er vanlig, og frysninger. I tillegg kommer gjerne tørr hoste og sår hals, men dette er også vanlige symptomer ved mange andre luftveissykdommer, sier Hungnes.

Ikke småhangle
En snikende, gradvis begynnelse, som å gå og småhangle lenge, det er ikke typisk, sier Hungnes
.

Men noen kan få sykdommen i en mild form, fordi de har vært smittet av lignende virus tidligere. For å være helt sikker på at det er den ekte influensaen, må viruset testes i laboratorium.

          Et annet kjennetegn når utbruddet er der, er jo at det er så mange som blir syke samtidig, sier Hungnes.

Den generelle tilstanden til immunforsvaret ditt kan også ha noe å si om du blir syk, men selv de friskeste og sunneste kroppene kan bli ganske syke, dersom kroppen aldri har møtt lignende virus før.

          Vi har håp om at vinterens influensa ikke vil bli veldig hard. De virusene vi har sett i verden denne høsten, ligner dem vi har hatt tidligere, og da vil mange være såpass beskyttet at de ikke blir særlig syke, sier Hungnes.

tylex;>online bo

Legg til kommentar

07. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?