Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Influensaen er på vei
Del artikkelen med venner og kolleger

I slutten av januar eller begynnelsen av februar kommer influensaen til Norge. 400 000 nordmenn blir trolig syke i løpet av vinteren, og så mange som 1000 mennesker kan dø, anslår Folkehelseinstituttet.

 

Trodde du at influensaen ikke kom i år, eller kanskje at den allerede hadde vært? Da tok du feil. Den kan nemlig slå til for fullt allerede neste uke.

-          Vi ser nå en gradvis økning i Europa og forventer at influensaen vil slå til for fullt i slutten av januar eller i begynnelsen av februar, sier overlege Bjørn Iversen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt (FHI) til Dagsavisen.

 

Årlig vaksinerer rundt 400.000 seg for det dødelige og svært plagsomme viruset som rammer noen hundre tusen nordmenn, og det er fremdeles ikke for sent.

-          Det er ikke for sent å vaksinere seg, men det begynner å haste nå. Det tar i alle fall en uke før vaksinen får full effekt. Det er særlig viktig at barn og voksne med alvorlige luftveissykdommer og kroniske kar- og hjertesykdommer, samt eldre over 65 år blir vaksinert. Alle kan ta vaksinene, bortsett fra dem som er hyperallergiske mot egg, sier Iversen.

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle som tilhører risikogruppene, og som ennå ikke er vaksinert, til å oppsøke fastlegen sin.

 

Rammer hardt

Du får ikke noen sterke symptomer på sykdommen før den slår til. Noen kan føle seg litt uggen og uvel, men når influensaen først blomstrer så merker man det.

-          Viruset er i kroppen mellom en til tre dager før du får plutselig høy feber, nedsatt allmenntilstand, det verker i muskler og ledd og noen blir plaget med tørrhoste. Du føler deg rett og slett tygd på og spytta ut igjen, sier Iversen.

 

Årets influensa kommer enten til å hete ”Ny Caledonien”, ”Fujian” eller ”Shanghai”, alle virus som er ingredienser i vaksinen. Verdens helseorganisasjon bestemmer hvilke virus vaksinen skal bestå av, etter hvilke influensatyper de anser som mest sannsynlige før sesongen.

Ifølge FHI er det noen tegn tyder på at det ikke blir en kraftig influensasesong i år. Det ser ut til å bli en blanding av type A og B og samtidige opptredener av flere virus kjennetegner de milde influensasesongene, men det er fremdeles for tidlig å si sikkert hvordan utfallet blir.

 

Les mer på www.fhi.no


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?