Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Koffein skaper hodepine
Del artikkelen med venner og kolleger

Inntaket av koffein har de siste tiårene økt kraftig.  Det store kaffe og te-forbruket sammen med stadig større konsum av brus har gitt en jevn og sterk økning i forbruket av koffein.  Men, et forbruk på 5 kopper kaffe daglig kan føre til avhengighet.  Abstinenser som hodepine og irritasjon er ikke uvanlig.

Kaffe er oppkvikkende og øker konsentrasjonen og yteevnen både fysisk og mentalt.  Stoffet  er sentralstimulerende og bruk av koffein fører til økt velvære, bedre humør, økt våkenhet med et forsinket søvnbehov og en følelse av økt energi.  Siden det øker den fysiske utholdenhetsevnen er stoffet klassifisert som et dopingmiddel av den internasjonale olympiske komité.

Abstinenser
I en artikkel skrevet av Olav Spigset I Tidsskrift for Den norske lægeforeningen kommer det frem en rekke bivirkninger av koffein.  Abstinensproblemene oppstår hvis kroppen ikke får sin daglige dose med koffein.  For mange oppstår dette i helgene, ved at man ikke drikker like mye kaffe som på jobb.  Opptil halvparten vil få hodepine, mens rundt 10 prosent vil óg få fysiske plager som angst, trøtthet, slapphet og irritabilitet.  Enkelte får følelsen av at de har influensa. 

Koffeinisme
Idrettsutøvere som bruker koffein som et virkemiddel til å yte best mulig, kan innta i underkant av 900 mg koffein avhengig av vekt, uten å bli tatt i doping.  Hvis du får i deg mer enn 500 mg koffein i døgnet, det vil si cirka en liter kaffe per dag, kan du utvikle koffeinisme med psykiske abstinensproblemer i tillegg til kroniske søvnproblemer, dårlig matlyst og lett feber.  10-20 gram koffein er en dødelig dose.

Det siste inntoget av energidrinker har gjort nordmenns inntak av koffein enda høyere.  Mange av energidrinkene inneholder ikke bare koffein, men også stoffer som taurin og guarana som forsterker og forlenger effektene koffein gir. 

Avvening
En nedtrapping er den beste måten å kvitte seg med avhengigheten på.  Ved å trappe ned over 8 til 10 dager, unngår du de verste abstinenssymptomene.


Koffeininnholdet i de forskjellige drinkene:
Kaffe, 50-60 mg/dl
Te, 25 mg/dl
Cola, 10 mg/dl
Kakao/sjokolademelk, 3-5 mg/dl
Koffeinfri kaffe, 3-5 mg/dl
Leskedrikker og energidrikker har varierende innhold.  Maksimalinnhold for energidrinker som selges lovlig i Norge er 15 mg/dl

 

oks.com >books

Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?