Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gode tider for norsk økonomi
Del artikkelen med venner og kolleger

Aetat spår flere arbeidsplasser i 2005 og forventer nærmere 30 000 nye arbeidsplasser i løpet av neste år. Samtidig konkluderer Statistisk Sentralbyrå (SSB) at vi er på vei inn i en ny høykonjunktur, der inflasjonen og renten vil holde seg lav.

-           Det er gledelige utsikter Aetat presenterer. Prognosen til Aetat støtter opp under regjeringens vurdering om at en gunstig utvikling i arbeidsmarkedet vil vedvare. Rapporten underbygger også at en svakere sysselsettingsvekst i kommunene er tilbakelagt, og at Aetat nå forventer økt sysselsetting i kommunene, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i en pressemelding.

Aetat forventer at bedringen på arbeidsmarkedet vil fortsette både i 2005 og 2006. I en ny prognose anslår Aetat at ledigheten i år vil synke til 85.000 helt ledige, mens den i 2006 vil synke videre til 77.000 helt ledige, går det fram av Rapport om arbeidsmarkedet nr.1/2005 fra Aetat Arbeidsdirektoratet.

-            Situasjonene vil bedre seg også for de langtidsledige. Vi antar at antallet faller fra 25. 000 i fjor til rundt 20.000 neste år, sier arbeidsdirektør Inger-Johanne Stokke til Aftenposten.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte i dag tall som støtter Aetat sine prognoser.  Ifølge SSB skal ledigheten falle fra 4,5 prosent i 2004 til 4,1 prosent i år.  I 2006 forventer SSB at ledigheten er nede i 3,8 prosent.

Sterk norsk økonomi
Tallene fra SSB viser at norsk økonomi vokser sterkt.  I 2004 var veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 2,9 prosent.  For fastlands-Norge var det på hele 3,5 prosent.  Spesielt positivt var det at veksten var sterkest mot slutten av året.

SSB mener norsk økonomi er på vei inn i en høykonjuktur, og sammen med lav arbeidsledighet, lav inflasjon, lav rente og høy oljepris vil norsk økonomi gå en god tid i møte. 

Kommunal vekst
Mens de siste månedene har gitt en økning i antallet private arbeidsplasser, og da spesielt innen industri og bygg/anlegg, tror Aetat at dette vil endre seg i tiden som  kommer.  De tror at økningen vil komme i alle næringer, med industrien som et mulig unntak.  Spesielt optimistiske er de overfor kommunal sektor, som de mener har en romsligere fremtid foran seg.
-            Kommuneøkonomien er mer romslig i år. Det vil gjøre det mulig å ansette flere lærere og flere innen helse og omsorg, sier Stokke.

[Se tall hos ssb.no]
[Les pressemelding fra Aetat]
[Les pressemelding fra ASD]

>books
(10.3 2005)

Heia Norge!

10. mars, 2005

Ole A.

Det går strålende med det meste for tiden... kan ikke skjønne hvorfor vi skal klage over noe! Ønsker alle en god arbeidsdag! :)

Slitsomme dager for arbeidere?

13. mars, 2005

Sliten

Hei...selv om det er gode tider for norsk økonomi synes jeg det ser ut som at det meste bare ender hos de som allerede har mye... jobber minimum tolv timer hver dag og har ikke merket noen forbedring de siste årene. Sjefer med god lønn og desto større fallskjermer derimot casher inn selv på dårlige dager...

Oljeøkonomi

16. mars, 2005

Silje A.

Selv om økonomien i dag er sterk, til tross for litt dårlige tider i utlandet (tenker spesielt på Tyskland), er jeg bekymret for hva som kommer til å skje når Norge ikke kan basere seg på oljekursen. Hvorfor er det ingen politikere som tar et tak for utvikling av ny "industri" eller legger mer til rette for grasrot-oppfinnelser. For å opprettholde den standarden vi har i Norge i dag må vi jo minst finne på noe som ligner Nokia. Dessverre tror jeg at alt for mye av dagens økonomi er basert på kortsiktige løsninger, der de virkelig visjonære blir satt utenfor.

Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?