Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Unge karrierekvinner sliter
Del artikkelen med venner og kolleger

Unge høyt utdannede kvinner må ha hjelp til å takle nevroser og depresjoner. Tre av fire pasienter hos Oslo psykologer er kvinner. Det å etablere familie samtidig med og utvikle sin egen  karriere er ofte årsaken til at kvinnene trenger hjelp.

Overvekt av kvinner
Unge kvinner med høy utdannelse og gode jobber strømmer til psykologene.
         Det er en stor overvekt av yngre kvinner med høy utdannelse som får behandling av privatpraktiserende psykologer, sier forsker Helge Hagen ved SINTEF Unimed. I det psykiske helsevesen generelt er pasientenes kjønnsfordeling nesten 50-50. Hos privatpraktiserende psykologer derimot utgjør de kvinnelige pasientene hele 72 prosent.

Skiller seg ut
Disse kvinnene skiller seg kraftig ut fra andre pasienter i det psykiske helsevesen. De er unge, har høyere utdannelse, de er relativt velstående og de har jobb. Likevel sliter de, det å oppfylle forpliktelsene på jobben og ovenfor familien blir for mye for mange.
-            Depressive lidelser blant karriere kvinner skyldes nok at de er utsatt for mye stress og kryssende interesser fra familie og jobb. De får problemer med å takle tilværelsen, mister troen på seg selv og trenger profesjonell hjelp for å komme videre, sier An-Margritt Aanonsen, leder i Norsk Psykologforening.

Størst problem i byene
Oslo har desidert størst andel av folk med psykiske lidelser her i landet. Tall fra SINTEF Unimed viser at hver tiende kvinne på 30 år i Oslo har symptomer på psykiske problemer. En rekke internasjonale studier viser at det er en klar majoritet av psykiske problemer blant folk som bor i store byer i forhold til på landet. Psykologene mener det har sammenheng med at livet i storbyen har flere tøffe utfordringer, at tempoet er raskere og at man får flere sterke inntrykk.

Gode råd
Siden psykiske lidelser ofte kan være vanskelige å sette fingeren på har Tidsskrift for Norsk Psykologforening utarbeidet noen gode råd:

·        Snakk med en fortrolig om problemene, ikke slit med dem alene
·        Lag en oversikt over hvor mye de hemmer deg i hverdagen
·        Spør deg selv om du har hatt lignende problemer før
·        Er plagene knyttet til konkrete situasjoner, eventuelt hvilke?
·        Vær fysisk aktiv
·        Er du passiv, aktiviser deg med noe som gir følelse av mestring
·        Søk profesjonell hjelp, via fastlegen, familievernkontoret, psykiatrisk sykepleier i bydelen, psykolog eller psykiater

x;> (25.10 2002)

Legg til kommentar

13. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?