Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Likeverd og tilgjengelighet
Del artikkelen med venner og kolleger

Hverdagen er vanskelig for mange funksjonshemmede som møter hindringer i situasjoner som de fleste tar for gitt.  I utredningen "Likeverd og tilgjengelighet" konkluderer man med et det må stilles større krav til tilrettelegging av samfunnet.

            Lovutvalget har gjort et meget viktig arbeid i kartlegge behovet for tilrettelegging og de funksjonshemmedes behov for rettslig vern mot diskriminering. Nå skal jeg studere utredningen nøye og ta forslagene med meg videre i arbeidet for stadig å forbedre oss på dette området, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Med et mer inkluderende samfunn vil de funksjonshemmede stille på lik linje med andre, og vil ha større mulighet til å kunne få en levestandard som folk flest.  Interesseorganisasjonene for funksjonshemmede har lenge kjempet for en lov som spesielt ser på diskriminering av folk med nedsatt funksjonsevne.

- Vi håper dette blir en lov som skjermer mot diskriminering av funksjonshemmede, og ikke bare en tilgjengelighetslov, sier FFOs leder Arnt Holte.

Lov mot diskriminering mot funksjonshemming
Lovutvalget foreslår en egen lov mot diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) som skal gjelde generelt på alle samfunnsområder. Loven skal fastsette:

·          Aktivitetsplikt knyttet til å fremme lovens formål for offentlige myndigheter, arbeidslivets organisasjoner og arbeidsgivere i offentlig og privat sektor.
·          Forbud mot diskriminering, trakassering, instruks om å diskriminere eller trakassere og forbud mot gjengjeldelse mot klageren.
·          Plikt til generell tilrettelegging (universell utforming) av virksomhet rettet mot allmennheten.
·          Plikt til individuell tilrettelegging innenfor arbeidsliv, skole og utdanning, barnehage og visse offentlige tjenestetilbud.
·          Plikt til universell utforming av nye bygg, anlegg og opparbeidede uteområder rettet mot allmennheten fra 1. januar 2009.
·          Plikt til universell utforming av eksisterende bygg, anlegg og opparbeidede uteområder rettet mot allmennheten fra 1. januar 2019.

Universell utforming av alle statlige og kommunale bygg vil være det mest kostnadskrevende tiltaket, men vil samtidig være svært effektiv for mange funksjonshemmede.  Enkle grep som tilrettelegging for rullestolbrukere, eldre, blinde og svaksynte vil skape større likeverd for alle.

Det vil være Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda som skal håndheve loven, og disse kan ved meldinger om diskriminering gjøre nødvendig grep.

[Les pressemelding]
[Les pressemelding fra FFO]

x;>

Likeverd og tilgjengelighet

19. mai, 2005

Johann

Universell utforming er en kjempeutfordring for offentlige instanser, men må være et minstemål. At blinde i dag ikke kan ta heisen, eller rullestolbrukere ikke kommer inn på rådhus er veldig dårlig. Dette gjør at mange ikke får sine rettigheter oppfylt, og gir dem ikke muligheten til å påvirke samfunnet i samme grad.

Legg til kommentar

07. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?