Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nordmenn mest opptatt av ferie og fritid
Del artikkelen med venner og kolleger

Når nordmenn blir spurt om oppskriften på det gode liv, svarer ni av ti ferie og fritid. I Europa ellers er folk mer opptatt av jobb og karriere.

 

Hva er oppskriften på det gode liv? Ni av ti nordmenn er ikke i tvil om at svaret er ferie og fritid.

 

Vi legger liten vekt på jobbkarriere og utdanning. Faktisk ligger vi på bunn i Europa når det gjelder å verdsette utdanning. Dermed skiller vi oss merkbart ut fra europeere for øvrig, som mener at skole, jobb og karriere er viktigst for å leve et godt liv.

Disse forskjellene kommer til syne i nye data fra Europabarometer - en stor europeisk undersøkelse, der nær 20 000 personer fra 15 EU-land og Norge har deltatt. Norsk samfunnsvitenskaplig datatjeneste har hatt ansvar for den norske delen av undersøkelsen.

 

Forskerne er ikke overrasket

-          Ferie og fritid står utrolig sterkt hos nordmenn. Bare ta en tur på Maxbo og se på køene! Folk investerer massivt i ferieboliger nå i mai, sier antropolog Runar Døving ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) til Bergens Tidende.

 

Kos hører fritiden til

At nordmenn svarer slik at vi scorer høyest på nytelsestoppen i Europa, er ikke nødvendigvis et utslag av refleksjon og selvinnsikt, understreker Døving.

-          Folk svarer uten å tenke seg om. Ideen om det gode liv i Norge er i så stor grad koblet til fritid og hytteliv at folk ikke tenker over hva begrepet innebærer. Kos og hygge er et sterkt ideal. For å nyte, må nordmenn yte først. Men selv om arbeidsmoralen er streng, har folk et ureflektert forhold til arbeidets betydning. Kos og fritid er virkelig ikke uavhengig av arbeidslivet. De som har jobb, tenker ikke over hvor privilegerte de er, sier Døving.

 

Fritidsfokuserte medier

Også andre verdiundersøkelser viser at nordmenn er blitt mer og mer opptatt av fritid de senere årene. Vi har god råd, har fått en ferieuke ekstra og norske medier bruker mye spalteplass på reiselivssider, fritids- og livsstilsstoff.

 

Kilde: Bergens Tidende

 


Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?