Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Midlertidig ansettelse helsefarlig
Del artikkelen med venner og kolleger

Spesialist i arbeidsmedisin Knut Skyberg advarer mot farlige helseeffekter som en følge av mer bruk av midlertidige ansettelser. Han får støtte av LO som mener regjeringen i for stor grad åpner for bruk av dette.

Under et seminar for Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) presenterte Skyberg resultatene fra forskning om helseeffekter av midlertidig ansettelser, nedbemanninger og omstillinger.  Resultatene var entydige og økte helseplager, sykefravær og risiko for hjertedød er konsekvensene.
-            Midlertidige ansettelser kan være fristende for den enkelte virksomhet, men det medfører en helserisiko, advarer Skyberg.

Kritisk til arbeidsmiljøloven
Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) er svært kritisk til den nye arbeidsmiljøloven som ble vedtatt i Stortinget.  Skyberg støtter STAMI og er lite fornøyd med de forslagene og innstillingen som har kommet.  På mange områder føler han seg forbigått.

-           Vi synes ikke arbeidslivslovutvalget tok hensyn til arbeidsmiljø og helse, det gjelder både skiftarbeid, arbeidstidsspørsmål og midlertidige ansettelser.  Jeg kan heller ikke se at noen av våre innvendinger er tatt til følge i arbeidsmiljøloven som ble vedtatt mandag, sier Skyberg.
Han trekker fram beskyttelsen av såkalte varslere, folk som sier fra om kritikkverdige forhold i arbeidslivet, som den eneste forbedringen på området.

LO raser
LO-leder Gerd-Liv Valla frykter at regjeringen og Frp sin arbeidsmiljølov skaper et mer amerikanisert arbeidsliv.

-            Regjeringen og Frp fjerner selve grunnplanken i arbeidslivet, nemlig retten til fast ansettelse. Dette vil gjøre det vanskeligere for alle å få fast jobb og dermed store problemer med å få lån til bolig og ellers den tryggheten som ligger i å ha en fast inntekt til seg selv og sin familie, sier Valla.

LO har lenge vært i mot regjeringens nye arbeidsmiljølov, og var blant organisasjonene som gikk ut av Arbeidslivslovutvalget i protest mot de foreslåtte endringene. Nå tror LO på regjeringsskifte til høsten, og Ap, SV og Sp lover allerede omkamp i spørsmålene rundt midlertidig ansettelse og mulighet for 13 timers arbeidsdager.

NHO forsvarer endringene
Blant tilhengerne til den nye arbeidsmiljøloven er NHO, som mener at loven vil imøtekomme utfordringer som det moderne arbeidslivet stiller.  Med større fleksibilitet vil det bli enklere for bedrifter å drive lønnsomt. 

Bedriftslege Unni Abusdal i NHO påpekte under debatten at arbeidsledige har dårlige helse enn de som har jobb.  Dette bekreftet Knut Skyberg.
-           Ja, hvis man sammenligner de to gruppene vil arbeidsledige komme vesentlig dårligere ut helsemessig enn midlertidig ansatte, medgikk han.

-           Det kan jo hende de er utenfor arbeidslivet nettopp fordi de har en dårligere helse. Hvis man sammenligner de to gruppene og de har lik helse er det nok ikke store forskjellen, påminnet Ingrid Mehlum fra STAMI i et innlegg i debatten.

(10.6 2005)


Midlertidig ansettelse helsefarlig

10. juni, 2005

Stein

LO har rett i denne saken. Som midlertidig ansatt opplever man ikke den tryggheten en jobb skal gi, og de siste dagene/ukene kan fort bli lite effektive ettersom man allerede ser etter ny jobb. For en person blir det slitsomt å måtte tilpasse seg nye arbeidssituasjoner hele tiden, med nye rutiner og andre kolleger.

Fast jobb er sunt

10. juni, 2005

Linda

Det er ingen tvil om at fast jobb er sunt. Jobb skaper trygghet, for deg og dine kunnskaper samt det sosiale og økonomiske. Midlertidigi ansatte opplever ikke samme trygghet, kanskje heller en usikkerhet siden man ikke vet hvor neste måneds lønn kommer fra...

Midlertidig ansettelse helsefarlig

16. juni, 2005

Lisbeth

Fant en undersøkelse som bekrefter denne artikkelen. DEt finske arbeidsmiljøinstituttet har gjort en undersøkelse som viser at midlertidig ansettelse ikke er sunt. http://www.stami.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=2214

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?