Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gründerboom
Del artikkelen med venner og kolleger

Fjoråret gav rekordmange nye bedrifter, og nærings- og handelsminister Børge Brende kaller utviklingen en gründerboom.  Så langt ser 2005 ut til å bli et minst like bra år.

-           Vi opplevde en ”gründerboom” i fjor, med en gjennomgående høy entreprenørskapsaktivitet over hele landet. Det er derfor veldig hyggelig at den positive trenden ser ut til å fortsette også i 2005, sier nærings- og handelsminister Børge Brende

13 496 nye virksomheter ble registrert i Foretaksregisteret i perioden januar-mai 2005. Dette er en økning på over 15% fra i fjor, viser nye tall fra Brønnøysundregistrene. Økningen i nyregistreringer er størst i Oslo, Buskerud og Hordaland. Samtidig har tallet på konkurser gått ned med 6%, sammenlignet med i fjor.

-           De ferske tallene tyder på at det er gode tider i norsk næringsliv. Entreprenørskap og gründervirksomhet er avgjørende for å sikre innovasjon og vekst. Nyetablerte virksomheter sørger for at nye produkter og mer innovative løsninger får vokse frem i et næringsliv i stadig endring.  Disse nye vekstskaperne er viktige for å hente ut potensialet i den kunnskapen og ressursrikdommen som finnes i Norge, sier Brende.

Innvandrere starter for seg selv
Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at spesielt innvandrere etablerer nye bedrifter. Selv om de ikke-vestlige innvandrerne kun utgjør 5,7 prosent av befolkningen, står denne gruppen bak 7,2 prosent av de privat eide foretakene som ble etablert i 2004.  De vestlige innvandrerene utgjør 2,2 prosent av befolkningen, og stod for 4,1 prosent av nyetableringene.

I løpet av 2004 ble det registrert 28 119 nye foretak i Foretaksregisteret, noe som er 18 prosent flere enn for 2003.  Ikke siden Foretaksregisteret ble etablert i 1988 er det registrert så mange nye virksomheter som i 2004.

Færre konkurser
Samtidig med økningen i nyregistreringer har det vært en nedgang i tallet på bedrifter som går konkurs. Fram til juni var det meldt inn 1 753 konkurser, en nedgang på over 6% sammenlignet med samme periode i 2004. Nedgangen er størst i Sør-Trøndelag, Buskerud og Nord-Trøndelag.

Brende ser på det som svært viktig å involvere studenter og elever til innovasjonsarbeid, slik at flere kan skape bedrifter i fremtiden.  Regjeringen satser derfor på en egen strategiplan for entreprenørskap i skolen, som skal sette nyskapning på dagsorden fra barneskolen til universitet og høyskole.
          Hvis vi skal satse på entreprenørskap og oppnå en kultur som fremmer entreprenørskap, må vi begynne med de som er unge i dag, sier Brende. -De må få oppleve hvor givende det er å realisere en idé og skape verdier. Det er dagens unge som er de framtidige gründerne i norsk økonomi, og som skal forme framtidas næringsliv, sier Brende.

Samtidig gir han et lite spark til Arbeiderpartiet som har kritisert regjeringen for å ha en for dårlig næringspolitikk.
-          
Vi tror en ansvarlig økonomisk politikk, gode generelle rammevilkår, skattelettelser, satsing på utdanning, forskning, forenkling og innovasjon, veibygging og konkurranse i markedet betyr langt mer for næringslivet enn selektive støttetiltak til bedrifter som går dårlig, understreker Brende.

[Les pressemelding fra NHD om gründerboomen]
[Les pressemelding fra NHD om næringspolitikk]
[Se tall fra SSB]

>books

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?