Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Høy yrkesdeltakelse
Del artikkelen med venner og kolleger

Vel 2,3 millioner er sysselsatte i Norge, og kvinnene utgjør 47 prosent av disse.  Optimistiske bedrifter og fornøyde arbeidstakere gjør at arbeidslivet ser svært positivt ut.

Kvinners yrkesaktivitet har økt betraktelig siden begynnelsen av 1970-tallet.  Frem til i dag har kvinnene spilt en stadig større rolle i arbeidslivet, og i 2004 var 69 prosent av kvinnene i arbeidsstyrken, mens det samme tallet for menn var 76 prosent.

Yrkesdeltakelsen blant kvinner i Norge er høy, og avstanden mellom kvinners og menns yrkesdeltakelse er liten sammenlignet med andre land. Det er en tendens til at land med høy andel sysselsatte kvinner også har en høy andel kvinner som arbeider deltid.

Fra 1980-tallet og fram til i dag har spesielt yrkesaktiviteten til kvinner i alderen 25-40 år økt betraktelig.

Optimisme i arbeidslivet
Undersøkelser viser at arbeidsgivere og arbeidstakere er svært optimistiske med tanke på fremtiden.  Manpower kunne denne uken legge frem tall som viste at bedrifter planlegger å ansette flere folk.  Hele 19 prosent av norske arbeidsgivere sier de vil øke bemanningen i kommende kvartal.

Samtidig kunne Europe@Work-undersøkelsen konkludere med at nordmenn trives på jobb. Over 70 prosent av de norske arbeidstakerne som ble spurt var enten ”tilfredse” eller ”svært tilfredse” med sin arbeidsdag.  Dette gjør nordmenn til de mest fornøyde arbeidstakerne i hele Europa.

Kvinner i deltid
Selv om færre kvinner jobber deltid i dag enn tidligere, er det fremdeles mange som ikke har full stilling. I 1990 jobbet 48 prosent av kvinnene og 9 prosent av mennene deltid, mot henholdsvis 43 og 13 prosent i dag.

Det er særlig kvinner med flere enn ett barn under 16 år som arbeider deltid. For menn er deltidsarbeid mer vanlig som et tillegg til studier eller mot slutten av arbeidslivet.

[Se statistikk hos SSB]
[Les mer om Europe@Work hos NHO]


Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?