Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidsmiljøloven vedtatt
Del artikkelen med venner og kolleger

Fredag 16.juni ble den nye loven om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern sanksjonert av kongen i statsråd. Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) mener de er taperen i den nye arbeidsmiljøloven, som vil tre i kraft fra 1. januar 2006.

-            Funksjonshemmede blir de store taperne når stortingsflertallets vedtak om ny arbeidsmiljølov blir gjort gjeldende, sier FFOs generalsekretær Liv Arum.

Spesielt kritiske er FFO til økt fleksibilitet i arbeidstidsbestemmelsen.  Med mulighet til lengre arbeidsdager og enklere tilgang til midlertidige ansettelser, er FFO redd de funksjonshemmede vil få større problemer på arbeidsmarkedet.
-           Vi er spesielt skuffet over vedtaket som vil føre til mer liberale arbeidstidsbestemmelser. FFO frykter økt utstøting av funksjonshemmede og kronisk syke når stadig skjerpede krav til arbeidsinnsats for alvor gjør sitt inntog. Og det vil bli enda vanskeligere for funksjonshemmede å komme inn og delta i arbeidslivet med større arbeidstidsbelastning enn i dag, mener Liv Arum.

Midlertidige ansettelser
Stortinget fattet også vedtak som åpner for økt bruk av midlertidige ansettelser.
-           Det er vanskelig å finne dokumentasjon som viser at funksjonshemmede og kronisk syke vil få enklere tilgang til deltakelse i arbeidslivet dersom det åpnes mer opp for midlertidige ansettelser, påpeker FFOs generalsekretær. Og fortsetter:

-           FFOs frykt er at det vil oppstå A- og B-lag i arbeidslivet, der funksjonshemmede vil få de midlertidige tilbudene for deretter å bli skjøvet ut igjen når disse opphører.

Føler seg forbigått
FFO deltok i den åpne høringen og gikk sterkt i mot oppmykingen av arbeidsmiljøloven.  Men regjeringspartiene og Frp gikk i mot FFO og vedtok dagens lov.  Allerede til høsten varsler imidlertid Ap, SV og Sp omkamp om arbeidsmiljøloven, hvis valgresultatet danner grunnlag for dette.
-           Det er i det minste grunn til å glede seg over at opposisjonen på Stortinget har varslet omkamp om endringene i lovverket for arbeidslivet, dersom det blir regjeringsskifte etter høstens stortingsvalg, bemerker Arum.

Den nye loven trer i kraft fra 1. januar 2006.

[Se lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern]
[Se pressemelding fra FFO]
[Se artikkel hos Arbeidstilsynet]

a>
x;>online bookx;>online book

Regjeringen tar feil

21. juni, 2005

Synnøve

Synes den nye arbeidsmiljøloven mer enn noen annen viser at dagens regjering tar feil. Den er mer enn noe annet høyrevridd, og viser ikke på noen måte solidaritet med de svakere stilte. Det er en skam at vi i Norge må ha en så løs arbeidsmiljølov!

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?