Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Skjulte homofile sliter mer med helsen
Del artikkelen med venner og kolleger

Andelen lesbiske og homofile som sliter med selvmordstanker er dobbelt så stor blant dem som er blitt diskriminert på arbeidsplassen enn blant dem som ikke er blitt det, viser ny rapport.

 

Rapporten ”Lesbiske og homofile arbeidstakere»”fra NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) viser at det er klare sammenhenger mellom psykisk helse og det å leve som skjult homofil eller lesbisk på jobben.

20 prosent av lesbiske som skjuler sin legning på jobben svarer at de har vært nervøse og opplevde indre uro de siste 14 dagene. Til sammenligning svarer bare ni prosent av de lesbiske som lever åpent at de har hatt slike psykiske problemer.

 

Søvnproblemer
12 prosent av lesber som lever skjult, oppgir at de har hatt søvnproblemer, mens bare sju prosent av lesbene som lever åpent på jobben sier at de har hatt slike problemer. Det er tre ganger flere som oppgir at de føler seg ensomme blant dem som lever skjul enn blant dem som lever åpent om sin homofile legning på arbeidsplassen.

To av ti som lever skjult, skammer seg over sin seksuelle legning, mens samtlige av de spurte som lever åpent ikke skammer seg over sin legning i det hele tatt. Det viser rapporten som er laget på oppdrag for LO.

 

Arbeidsgivers ansvar
-          Mange homofile og lesbiske som lever skjult, særlig de unge, er redde for å bli diskriminert på jobben og trekker seg derfor tilbake fra det sosiale livet blant kollegene. Det kan ikke være de homofile og lesbiske selv som skal måtte ordne opp i slike forhold. Her er det arbeidsgiver som må ta affære. Arbeidsplassen må overtydeliggjøre at diskriminering på grunn av seksuell legning ikke aksepteres, sier NOVA-forsker Bera Ulstein Moseng som står bak rapporten.

 

Rapporten baserer seg på en del funn fra en NOVA-rapport fra 1999. En ny svensk rapport fra 2004 viser imidlertid at situasjonen på arbeidsmarkedet for homofile og lesbiske er den samme nå som i 1999. Diskrimineringen av homofile og lesbiske er med andre ord temmelig lik, og det er et dårlig tegn, sier Ulstein Moseng til NTB.

-          Rapporten viser at mye er ugjort på dette området. Arbeidsgivere og tillitsvalgte har et særlig ansvar for at det skal være trygt å være åpen homofil på jobb, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.


Skjulte homofile sliter mer med helsen

22. juni, 2005

Halvor

Det er synd at det skal være så vanskelig å være homofil i samfunnet. Jeg ser på Norge som et ganske godt land for homofile, men undersøkelser som den LO har gjort gjør at jeg tenker meg litt om.

Skjulte homofile sliter mer med helsen

24. juni, 2005

Gunnar

Har sett flere ganger at homofile kan føle seg utrygge på arbeidsplassen, fordi de ikke vet hvordan kolleger vil møte sannheten. For mange blir det derfor minste motstands vei å være "hetero". I det lange løp vil imidlertid det motsatte være det beste.

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?