Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Helsefremmende dataarbeid
Del artikkelen med venner og kolleger

Datamaskinen er blitt et sentralt verktøy i mange yrker, men lange økter foran dataskjermen kan føre til helseplager. Arbetslivsinstitutet i Sverige (ALI) har sett på hvordan man kan gjøre arbeidet med datamaskinen helsefremmende.

 

Arbetslivsinstitutet (ALI) mener at god ergonomi kan forebygge mange av helseskadene som arbeidstakere får i forbindelse med sin arbeidsdag.  De definerer god ergonomi som en bra tilpasning mellom arbeidets krav og menneskets fysiske, psykiske og sosiale forutsetninger og behov.

 

For at en arbeidsplass med datamaskiner skal lykkes må arbeidsforholdene fremheve helse og produktivitet.  ALI minner imidlertid om at det er store forskjeller fra arbeidsplass til arbeidsplass, og anbefaler derfor at hver bedrift har sitt eget program for hvordan man legger til rette for dataarbeid.

 

Mange faktorer

På sine temasider for dataarbeid ser ALI på faktorer som oftest viser seg å være et problem for arbeid ved en datamaskin.  For hvert problem, gis det forslag til løsninger og hvordan man kan håndtere utfordringene.  Nettsidene inneholder i tillegg en god beskrivelse av alle problemer og løsninger.

 

Problem

Løsninger

Fysisk belastning

Lokaler
Lyd, ventilasjon
Møbler
Datautstyret
Arbeidsstillinger

Stillesittende arbeid

Variasjon
Arbeidsteknikk

Synsproblemer

Belysning og synsforhold

Teknikk og kunnskapsproblem

Utdannelse og teknisk støtte

Stressende arbeidsforhold 

(1.9 2005)


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?