Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Et længere arbejdsliv
Del artikkelen med venner og kolleger

Blant de danske arbeidstakerne ønsker stadig flere et lengre arbeidsliv. Selv om de fleste fremdeles ønsker å pensjonere seg i begynnelsen av 60-årene, er det flere som vil fortsette til de er 65 år eller mer, melder det danske Socialforskningsinstituttet.

En av fire danske arbeidstakere ønsker å arbeide til de er 65 år eller mer. Fremdeles ønsker halvparten av danskene å pensjonere seg i alderen 60-62 år, men sammenlignet med tidligere år er det et stigende antall som ønsker å stå i arbeid utover fylte 65 år.

Samtidig viser undersøkelsen gjort av det danske Socialforskningsinstituttet (SFI) at antallet som ønsker å trekke seg tilbake før fylte 60 år, er halvert sammenlignet med 1999.

Mange årsaker
Det danske pensjonssystemet har hatt flere endringer de siste årene, og disse kan ha påvirket tallene i begge retninger. En gunstig etterlønnsreform i 1999 kan ha fått folk til å trekke seg tilbake først når de fyller 65 år. Samtidig kan en lavere folkepensjonsalder, satt ned fra 67 til 65 år, ha ført til at flere går av tidligere.

En regel om høyere pensjonstrygd når man er arbeidstaker utover de 65 år, har ført til at flere har valgt å være på arbeidsmarkedet lengre.

Større arbeidsglede
Rapporten inneholder også veiledning til hvordan arbeidsgivere kan holde sine ansatte lenger i arbeid.  Det vil bidra til økt kompetanse i arbeidsstyrken, lavere utgifter til etterlønn og førtidspensjon, samt høyere skatteinntekter for staten.

-           Der er mange forhold, der spiller ind på seniorers beslutning om, hvornår de trækker sig tilbage. Blandt andet vil man formentlig kunne fastholde en del seniorer lidt længere ved at øge deres arbejdsglæde. Og derfor kan det være i velfærdssamfundets interesse, at arbejdspladserne gør mere ud af deres seniorpolitik, sier prosjektleder Mona Larsen.

Rapporten gir og en oversikt over årsaker til at seniorene trekker seg tilbake.

[Les pressemelding fra sfi.dk]


Et længere arbejdsliv

20. oktober, 2005

Gerd

Spennende undersøkelse med gode trender. De danske har jobbet godt med dette i lang tid, og jeg håper at det norske IA-arbeidet nå setter fokus også på de eldre. Vi har mye å ta tak i, og aldersgrensen i det offentlige og skole bør fjernes. Selv om lærerne blir eldre er det mange av dem som fremdeles er gode ressurser for skoler og universiteter.

Legg til kommentar

07. februar, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?