Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stopp støyen!
Del artikkelen med venner og kolleger

Årets europeiske arbeidsmiljøuke pågår denne uken, og støy på arbeidsplassen er tema. Arbeidstilsynet har satt i gang en landsdekkende informasjons- og tilsynskampanje om støy, som topper listen over meldte arbeidsrelaterte sykdommer i Norge.

Arbeidstilsynet ønsker økt fokus på støy, som er en stor helserisiko og som er den arbeidsrelaterte sykdommen som oftest blir rapport om til Arbeidstilsynet.  I følge det europeiske arbeidsmiljøorganet opplever hver femte arbeidstaker støy i løpet av arbeidstiden, og hele 7 prosent av arbeidstakerne i EU har en arbeidsrelatert hørselsskade.

- Hørselskade en plage
Direktør i Arbeidstilsynet Iver Leveraas er bekymret over de mange hørselsskadene.  Han mener god forebygging er helt nødvendig for at ikke flere skal måtte leve resten av livet med dårligere hørsel som følge av støy.
-            Hørselsskader kan ikke repareres eller helbredes.  Forebygging er et helt sentralt grep og det er viktig for å hindre at støyskader oppstår, sier Leveraas.

Han bruker selv høreapparat på begge ører, etter at han var utsatt for støy i arbeid.
-            Sannsynligheten er stor, selv om det ikke kan bevises, at det er resultatet av at jeg var utsatt for støy i mange år da jeg jobbet i verkstedindustrien for vel 50 år siden. Hørselskaden har fulgt meg som en plage gjennom hele livet, fortalte Leveraas.
 

Skader mer enn hørselen
Støy kan også skade mer enn hørselen. Arbeidstilsynet advarer om at støy kan forårsake stress og dermed medvirke til økt risiko for ulykker.  I tillegg er det påvist en sammenheng mellom støybelastning og økt risiko for hjertesykdom.  Også ufødte barn som utsettes for sterk støy kan få hørselsskade og fødselsvekten kan reduseres. 

Det er utarbeidet tre faktaark i forbindelse med den europeiske arbeidsmiljøuken. Disse har Arbeidstilsynet tilrettelagt for norske forhold, og kan lastes ned fra arbeidstilsynet.no:

  • "Støy på arbeidsplassen - introduksjon" omtaler omfanget av støybelastning, hva støy er, hvilke problemer støy kan forårsake og norsk lovgivning på området.
  • "Støy på arbeidsplassen - konsekvenser" omtaler konsekvenser ved eksponering for støy, økt risiko for ulykker og stress.
  • "Tiltak mot støy" beskriver hvilke hovedtiltak som må treffes for å redusere eller fjerne støy på arbeidsplassen

[Les mer om kampanjen hos arbeidstilsynet.no]
[Besøk de europeiske kampanjesidene ”Stop that noise”]
[Les artikkel hos frifagbevegelse.no]
[Les tidligere artikkel hos absentia.no]

a>
x;> (27.10 2005)

Stopp støyen!

27. oktober, 2005

Hansen

Et kjempetiltak. Svekket hørsel er en plage, og selv om det finnes mange måter å forebygge dette på, så er vi ikke flinke nok til det i dag. Når hørselsskader topper Arbeidstilsynet lister er dette grunn i seg selv til å sette i gang en informasjonskampanje.

Stopp støyen!

27. oktober, 2005

Jens

Har selv svekket hørsel etter mange år på verft. Vi brukte alltid hørselvern, men allikevel var akkumulert støy pr dag og uke for høyt. Arbeidstilsynet har grenser for hvor mye støy man skal utsettes for, og jeg tror langt flere passerer disse daglig uten å være klar over det.

Stopp støyen!

27. oktober, 2005

Jorunn

Jeg tror du har helt rett i at mange passerer disse grensene Jens. Det er ikke så mye som skal til når man arbeider på en arbeidsplass der det er mye støy. Vil i tillegg understreke et av hovedpunktene i Arbeidstilsynets kampanje: Støy skader mer enn hørselen. Tror dette er noe man legger spesielt merke til ved kontorarbeid, der grensen for støy er lavere enn arbeid i industri.

Legg til kommentar

10. oktober, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?