Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ingen likestilling i Norge
Del artikkelen med venner og kolleger

Av 600 000 deltidsansatte i Norge er 85 prosent kvinner, og  LO-leder Gerd Liv Valla frykter at dette holder kvinner utenfor ledende stillinger.  Hun får støtte fra ledende kvinnepolitikere i regjeringspartiene, som mener lønnsforskjellene må fjernes.

-           Vi er et av de mest likestilte landene i verden, likevel har vi ikke likestilling i dette landet. Det sa LO-leder Gerd-Liv Valla på LOs familie- og likestillingskonferanse i Telemark.

Hun mener at kvinnen fremdeles har får stort ansvar i hjemmet, og at dette hindrer mange fra å arbeide fullt.
-           Av de 600 000 personen som arbeider i deltidsstillinger er 85 prosent kvinner. Hvorfor er det slik? Det er fordi kvinner fortsatt blir sett på den som har hovedansvaret for barn og mann. Det henger igjen fra slik det var for 100 år siden, sa Valla i følge Telemarskavisa.

For at kvinnene skal kunne bruke mer av sin tid i arbeidslivet, må derfor mannen ta mer av ansvaret i hjemmet.
-           Hvis vi skal få likestilling må kvinnen ha mulighet til å være like mye ute i arbeidslivet som mannfolka, sa LO lederen.

Støtte fra regjeringen
LO får støtte fra ledende kvinnepolitikere i regjeringspartiene som ønsker å legge mer til rette for kvinner i arbeidslivet.
-           Om lag 100 000 kvinner jobber ufrivillig deltid. Heltid skal være en rettighet og deltid en mulighet. Arbeidslivet må organiseres slik at en har tid både til å leve og jobbe, sier Karin Yrvin (Ap), Oddrun Remvik (SV) og Inger Enger (Sp) i et felles skriv på likestilling.no.

Kvinner får dårligere betalt enn menn i arbeidslivet, og dette hindrer en fullstendig likestilling mellom kjønnene mener Yrvin, Remvik og Enger. De ønsker å arbeide for en likelønnsparagraf.
-           Norge trenger kvinners arbeidskraft, men kvinner får bare 84 prosent av menns lønn. I 2001 tjente kvinner i gjennomsnitt kroner 183 600, mens menn i gjennomsnitt tjente 276 100 kroner. Vi må vurdere om likelønnsparagrafen i loven er sterk nok til å utjevne lønnsforskjeller, eller om vi må ta nye grep, skriver de.

Valla ser på sterke fagforeninger som nøkkelen til å få mindre lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.  I bransjer der LO er sterke er forskjellene mindre.
-            Kvinnelønna i dag er cirka 15 prosent under det menn tjener. I områder hvor LO er sterke er ikke differansen så høy og verst er lønnsforskjellene i finans og forsikring, hvor kvinner kun tjener 75 prosent av det mennene gjør, påpeker Valla. 

[Les pressemelding fra LO]
[Les kronikk hos likestilling.no]

x;>online book
x;> (6.11 2005)

Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?