Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Inkludering av innvandrere i arbeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger

Feilslått innvandringspolitikk er en av grunnene til at mange franske ungdom av innvandrere nå samler seg til opprør mot samfunnet. Tidligere arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten frykter liknende tilstander i Norge, og ber Bjarne Håkon Hansen inkludere innvandrere som en del av IA-avtalen.

Høybråten viser til det faktum at den folkemassen som gjør opprør i Frankrike nå, lenge har møtt problemer med å komme inn på det franske arbeidsmarkedet. Han mener man her i Norge bør se det som skjer i Frankrike som et varsku i forhold til integrering av innvandrere i Norge. 

- Hvis vi ikke lykkes bedre enn til nå med å integrere innvandrerbefolkningen i Norge - ikke bare formelt, men reelt - så kan vi få en sosial uro som er helt annerledes enn vi har i dag, sier KrF-lederen, og viser til at arbeidsløsheten blant innvandrere nå er på nærmere 10 %. Et mer målrettet arbeid for å inkludere innvandrerbefolkningen, er hva Høybråten etterlyser.

Avslag på avslag gjør mange frustrerte 

Førsteamanuensis ved Politihøgskolen i Oslo med ansvar for kulturell kompleksitet, mangfold og konflikthåndtering, sosialantropologen Jaishankar Ganapathy, er enig med Høybråten omat inkludering på arbeidsmarkedet er veien å gå for å unngå «franske tilstander».

- Den viktigste inkluderingsmekanismen er arbeidsmarkedet. Hvis man hver gang blir møtt med stengte dører og at man er uønsket, så blir man frustrert, sier Ganapathy til NTB. 

- IA-avtalen rett arena

Høybråten mener IA-avtalen er rett arena for å jobbe med dette, og ber sin etterfølger i ministerstolen som arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), om å ta innvandrerne med som et eget punkt i avtalen (inkluderende arbeidsliv). 

- Det å inkludere folk med fremmedkulturell bakgrunn bør være en del av avtalen som skal inngås 1. januar mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, sier Høybråten.

Han får støtte fra YS-leder Randi Bjørgen, som under sitt innlegg på YS-konferansen foreslo at inkludering av innvandrere i arbeidslivet bør bli et eget delmål i IA-avtalen.

- Vi vet at arbeidsledigheten er svært høy blant innvandrere. Undersøkelser som YS er blitt gjort kjent med, tyder på at det er spesielle utfordringer som det må tas tak i, sa Bjørgen.

Arbeids- og inkluderingsministeren positiv og engasjert i saken 

Bjarne Håkon Hanssen har tidligere vært veldig engasjert i saken med å få integrert innvandrere i det norske arbeidsliv.

- Jeg blir voldsomt engasjert i dette, så jeg må huske på at jeg har andre ting å gjøre også. Så dette ikke tar all tiden min, sa Bjarne Håkon Hanssen på sin første runde som fersk arbeids- og sosialminister på tur til to innvandrerbydeler i Oslo. Han kommenterte også da at staten i dag er forpliktet til å ta inn minst en av arbeidssøkerne med innvandrerbakgrunn til jobbintervju om søkeren er kvalifisert. 

- Denne ordningen skal utvides til å gjelde alle statlige bedrifter. Det vil dermed gjelde alle sykehus, NSB og så videre, sa Hanssen.

Den nye regjeringen får avslutningsvis Dagfinn Høybråtens advarsler mot å fjerne den økte muligheten til midlertidige ansettelser i den nye arbeidslivsloven.

- Det er å gå i feil retning når regjeringen vil stoppe den nye arbeidslivsloven, som senker terskelen inn i arbeidslivet, sier Høybråten.
 

[Les artikkel hos VG.no]
[Les Randi Bjørgen sin tale under YS-konferansen]

[Les artikkel hos absentia.no om IA-avtalen]

sty

Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?