6-timers dag i Trondheim
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
LOs sekretariat vedtok mandag å sette i gang et forsøk som skal innføre sekstimers arbeidsdag som forsøksprosjekter ved enkelte bedrifter i Trondheim fram mot LO-kongressen i 2009. Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, bekrefter at byen kommer til å gjennomføre forsøket.
LOs 2. nestleder Geir Mostli er ansvarlig for prosjektet, og er sikker på at resultatene av prosjektet kan bli redusert sykefravær, økt effektivitet og et bedret familieliv.
- Gjennom å gjennomføre forsøk på 6 timers arbeidsdag/30 timers uke, ønsker vi å få vurdert hvilke positive og negative virkninger det vil ha på forholdene i bedriften, både for de ansatte men også for bedriftens produktivitet, sier Mosti.
- Trondheim skulle ha de beste forutsetningene for å gjennomføre et forsøk med sekstimersdagen. Vi ønsker å få til prøveordninger helst i Trondheim, sier Arne Jan Skjærdingstad, fylkesleder i Fagforbundet i Sør-Trøndelag.
Nærmere 50 % for sekstimersdagen
En omfattende undersøkelse gjort blant cirka tusen personer landet over er gjennomført, og 47,5 % av dem kunne tenke seg å gå over til toskift, å jobbe fra 6-12 og 12-18, i bytte mot sekstimers arbeidsdag. 46,4 % var imot, mens 6,1 % ikke visste.
– Dette er oppsiktvekkende, sier fylkesleder Skjerdingstad i Fagforbundet Sør-Trøndelag.
– Hovedpoenget med undersøkelsen har vært å finne ut om to-skift arbeid kan være en fornuftig måte å få gjennomført 6-timersdagen på, sier Kjellfrid Blakstad, leder av seksjon sosial og helse i Fagforbundet.
Åpning for åpningstidsloven?
- Når man utvider driftstida med to timer vil det kunne gi økonomiske fordeler både for bedriften og samfunnet. Det betyr at innføringen av en 30 timers arbeidsuke ikke blir så kostbar som enkelte hevder, fortsetter Blakstad. Fagforbundets seksjonsleder Blakstad påpeker også at forsøkene ved sekstimersdagen kan gjøre det enklere å gjennomføre en ny åpningstidslov.
Tidligere næringsminister Børge Brende (H) mener dette er bristende logikk, og han var også mannen som under valgkampen foreslo den nye åpningstidsloven for det offentlige.
- En får ikke lengre åpningstid av at folk jobber to timer mindre. En åpningstidslov er fult mulig å gjennomføre innenfor dagens avtaleverk. Sekstimersdagen vil bety kroken på døra for velferdsstaten, sier Børge Brende.
Tidligere bedrifter fått positive resultater
Bedrifter som har innført liknende type ordninger har gjennomført undersøkelser som viser at folk yter mer, er positive til å gå på jobb, og er sjelden syke og ute av arbeid. Blant annet derfor er den totale kostnaden ved å innføre en slik ordning, også en viktig grunn til å se nærmere på forslaget.
- Når de ansatte kommer friskere på jobb vil også tjenestene bli bedre. To skift vil gi lengre åpningstid og bedre tilgang for brukerne, sier Blakstad.
- Det er ingen tvil om at dette vil ha en meget positiv innvirkning på de arbeidsplassene hvor det er mange deltidsarbeidere, og det er i hovedsak kvinner. Det er også flere positive sider ved dette forsøket som vil ha virkning, bl.a. vil en ved å organisere forsøkene riktig kunne øke sysselsettingen, avslutter LOs 2. nestleder Mosti.
[Les pressemelding hos LO]
[Les artikkel hos frifagbevegelse.no]
[Les artikkel hos adressa.no]
x;>
online book
(10.11 2005)