Ansatte fryses ut
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Mange arbeidstakere presses ut av arbeidslivet av sine arbeidsgivere. LO-sekretær Trine Lise Sundnes advarer mot en praksis som fører mange ut i uføretrygd.
- Veldig mange som i dag er uføretrygdet har vært utsatt for grove situasjoner i arbeidsforhold. Man finner alle typer utstøtingsmekanismer, og det er relativt stygge metoder som tas i bruk for å fryse ut ansatte, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til Aftenposten.
Utbredt problem
Mange fagfolk bekrefter dette, og mener problemet ikke er ubetydelig. Metodene som brukes har som mål å få den ansatte til å si opp selv.
- Det kan handle om kvalifiserte og oppegående ansatte som gjør jobben, men som arbeidsgiver av ulike årsaker vil rydde av veien. En ordinær oppsigelse hadde aldri vært mulig fordi arbeidsmiljøloven setter krav i forhold til at en oppsigelse skal være saklig, sier Sundnes.
Arild Hamre, tariffansvarlig i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet bekrefter at problemet er kjent, og at denne metoden brukes i dag.
- Ja, dette er en god gammel metode som i alle fall innenfor mitt forbund er brukt i mange år. Ved noen av de sakene vi har hatt, har jeg virkelig måttet undre meg over at den ansatte har klart å holde ut, sier Arild Hamre, tariffansvarlig i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.
Bryter ned ansatte
- Flere av sakene vi kjenner til i LO er prosesser som har foregått over år. Man sørger for å bryte et menneske helt ned slik at det til slutt ikke fungerer i en arbeidssituasjon, sier Sundnes
Metodene for å fryse ut ansatte er mange: taushet, isolasjon, baksnakking, slutt på arbeidsoppgaver og degradering.
- I saker hvor arbeidsgiver ikke tør å ta en sak til retten, så kan det å fryse ut folk være effektivt. Det skjer ofte at man forsurer miljøet slik at folk sier opp uten at arbeidsgiver behøver å levere oppsigelse, sier Hamre.
Vanskelig å dokumentere
Linda Wendelberg i Arbeidstilsynet forklarer at utstøting skjer i mange former, og at det sannsynligvis er store mørketall knyttet til utstøting. Arbeidstilsynet ønsker å motvirke utstøting, men at det i mange tilfeller er svært vanskelig å gripe inn i enkeltsaker.
- Ting må kunne dokumenteres for at vi skal gi reaksjoner. Mange saker kommer derfor heller aldri frem i lyset, sier Wendelberg.
[Les artikkel på aftenposten.no]
a>