Differensiert arbeidsgiveravgift gjeninnføres
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
EU har snudd i saken om differensiert arbeidsgiveravgift, og dermed åpnes det for lavere arbeidsgiveravgift i distriktene. NHO kaller det årets julegave til bedriftene i Nord-Norge.
Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) er fornøyd med EU-kommisjonen sitt vedtak, og sier at dette handlingsrommet skal utnyttes maksimalt.
- Med dette er et viktig første mål nådd. I den videre prosessen med ESA skal handlingsrommet utnyttes for gjeninnføring av ordningen i et størst mulig område fra 2007, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.
Fremdeles gjenstår en del arbeid før man vet nøyaktig hvilke satser som vil gjelde for Norge.
- Den endelige utformingen av ordningen med hensyn til geografi og avgiftssatser, vil bli avgjort først etter at ESA har behandlet en notifisering fra Norge. Vi skal nå gå inn i en prosess med ESA om fortolkning av regelverket. Dette har topp prioritet for regjeringen i de nærmeste månedene, sier finansminister Kristin Halvorsen.
Julegave
Styreformann Paul Birger Torgnes i NHO Nordland mener næringslivet i nord har fått årets julegave. Med redusert arbeidsgiveravgift kan bedriftene spare mellom 20 og 40 tusen på hver arbeidstaker i året.
- Det er med glede og tilfredshet. Dette har vi håpet på. Det er godt å høre at vi får gjeninnført den ordningen som virker så godt for næringslivet som denne ordningen har gjort opp igjennom årene, sier Torgnes til nrk.no.
For to år siden ble ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift fjernet av regjeringen Bondevik. Med EU-koomisjonens vedtak tror regjeringen Stoltenberg at ordningen kan være på plass i Nord-Norge, Nord-Trøndelag og deler av Sør-Norge innen januar 2007
- For regjeringen er det viktig at det er handlingsrom i tolkingen av regelverket til å likebehandle områder som har de samme distriktsutfordringene. Vi skal arbeide hardt for at området blir så stort som mulig, sier kommunalminister Haga.
- Vi har avstandskostnader, vi har rekrutteringskostnader og slikt som må oppveies. På denne måten får vi gjort det og det bidrar mer til at vi kan konkurrere med like totalvilkår som resten av næringslivet. forklarer Torgnes.
De nye retningslinjene fra EU-kommisjonen innebærer også at det fortsatt blir mulig å gi distriktsrettet investeringsstøtte og transportstøtte.
[Les pressemelding fra KRD]
[Les artikkel hos nrk.no]
(22.12 2005)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|