Godt arbeidsmiljø lønner seg
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I siste nummer av det svenske arbeidsmiljømagasinet ”Du och jobbet” blir det presentert ti studier som alle konkluderer med at arbeidsmiljø lønner seg i kroner og øre. I andre land, som for eksempel Finland og Nederland, er det gjort tilsvarende undersøkelser med samme resultat. I Norge er dette området nesten ikke forsket på i det hele tatt.
Økt fokus i styrerommene
Et av poengene i Arbeids og administrasjons minister Victor D. Norman sin tale til HEFA konferansen nylig var nettopp og flytte fokus på arbeidsmiljø og sykefravær inn i styrerommene. Undersøkelser som viser at man vil spare penger på dette vil også være med å bidra til og øke det fokuset.
Feil regnestykker
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har ikke utført noen regnestykker på dette området. Forsker Asbjørn Grimsmo i AFI viser til parolen; Et godt arbeidsmiljø er lønnsomt for alle.
- En motivert, engasjert og frisk medarbeider er mer produktiv enn en som er syk, det er jo innlysende sier Grimsmo til absentia.no.
Grimsmo er ikke med på at de Svenske regnestykkene kan overføres til Norge.
- Det er noe fundamentalt galt med regnestykkene fra for eksempel Sverige, de menneskelige verdiene er ikke tatt med.
Arbeidsmiljø regnskap
Grimsmo skulle gjerne sett at bedrifter måtte legge fram arbeidsmiljø regnskap.
- Når bedrifter rasjonaliserer og sparer går det ofte utover arbeidsmiljø, sier Grimsmo og trekker fram Posten som et eksempel. Kostnadene ved et dårlig arbeidsmiljø er det ofte staten som sitter igjen med. Skal vi tallfeste uhelse vil vi få store beløp, avslutter Grimsmo.
Trenger undersøkelse
Forsker Jøri Gytre Horverak ved Administrativt forskningsfond i Bergen er ikke enig med Asbjørn Grimsmo i AFI. Hun mener tvert i mot at vi trenger en tilsvarende undersøkelse som den som er gjennomført i Sverige. Hun har selv undersøkt hvordan 27 norske ledere ser på tiltak rundt arbeidsmiljø. I følge de svenske undersøkelsene må man satse på medarbeiderne for å øke lønnsomheten. Ledere må bruke virkemidler som økt deltagelse, videreutdanning, godt fysisk arbeidsmiljø og lederskap som tar vare på individet. Gjennom dybde intervjuer med lederne har Gytre Horverak avdekket manglende kompetanse og interesse for de mellommenneskelig sidene ved arbeidsmiljøet.
- Små tiltak som ikke trenger å koste noe kan gjøre underverker. Individene på arbeidsplassen er viet altfor liten oppmerksomhet. Det som måles og belønnes er tall, sier Gytre Horverak til Dagsavisen.
a>